Blinken: Novom Zelandu su otvorena vrata za angažman u AUKUS-u

SAD i Novi Zeland smatraju se bliskim strateškim partnerima, iako je njihovo savezništvo suspendirano osamdesetih kad je Novi Zeland zabranio dolaske američkih ratnih brodova.

Blinken boravi u posjeti Tongi, novom Zelandu i Australiji u sklopu borbe protiv sve izraženijeg kineskog utjecaja (EPA)

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da su Novom Zelandu otvorena vrata za uključivanje u vojni sporazum AUKUS za razvoj i nabavku oružja, koji su sklopili Australija, Velika Britanija i SAD, prenosi Hina.

“Vrata su otvorena Novom Zelandu i drugim partnerima, koji se mogu uključiti kad sami procijene da je povoljan trenutak”, rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Wellingtonu.

“Dugo smo sarađivali u najvažnijim nacionalnim sigurnosnim pitanjima. I dok nastavljamo razvijati AUKUS, vrata su otvorena za svaki angažman”, dodao je.

Blinken boravi u Novom Zelandu gdje se sastao s premijerom Chrisom Hipkinsom i ministricom vanjskih poslova Nanaijom Mahuta.

Novi Zeland je spreman na razgovore o drugoj fazi sporazuma AUKUS fokusiranu na vojnu tehnologiju, ali Mahuta je u četvrtak ponovila da Novi Zeland “nije spreman na kompromise i promjenu stava o tome da ostaje zemlja bez nuklearnog oružja”.

SAD i Novi Zeland smatraju se bliskim strateškim partnerima, iako je njihovo savezništvo suspendirano osamdesetih kad je Novi Zeland zabranio dolaske američkih ratnih brodova s nuklearnim oružjem ili na nuklearni pogon.

Njihovi su se odnosi poboljšali u proteklih nekoliko godina zahvaljujući zajedničkoj zabrinutosti zbog kineske prisutnosti u Pacifiku.

Strah od Kine

Dan prije dolaska na Novi Zeland Antony Blinken je posjetio malu kraljevinu Tongu, dok Sjedinjene Američke Države nastavljaju povećavati svoje diplomatske napore na Pacifiku zbog rasta utjecaja Kine u toj regiji.

Blinken je posjetio novu ambasadu SAD-a u Tongi, koja je otvorena prije dva mjeseca, i pohvalio povratak volontera Peace Corps-a nakon završetka pandemije COVID-19.

Blinken je rekao novinarima da je zabrinut zbog kineskih postupaka u regiji, uključujući neke “predatorske” ekonomske aktivnosti, njene tvrdnje o “nezakonitim” pomorskim zahtjevima i povećani fokus na militarizaciju.

“Kako je angažman Kine u regiji rastao, bilo je nekih, iz naše perspektive, sve problematičnijih ponašanja”, rekao je Blinken.

Tonganski premijer Siaosi Sovaleni rekao je da nije zabrinut zbog velike količine novca koju je njegova zemlja posudila od Kine, a zapravo je ove godine počela vraćati dug.

Nakon Tonge i Novog Zelanda Blinken će otputovati u Australiju gdje bi trebale početi najveće australsko-američke vojne vježbe.

Izvor: Agencije