Lider konzervativaca ne odustaje od mjesta premijera Španije

Narodna partija je osvojila 136 mjesta u donjem domu sa 350 mjesta, što je znatno manje od 176 zastupnika potrebnih za potpunu većinu.

Lider Narodne stranke Alberto Nunez Feijoo vjeruje da može formirati vladu i postati premijer (EPA)

Lider Narodne partije (PP) Alberto Nunez Feijoo, čija je stranka osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima u Španiji, izjavio je da neće odustati od plana da se kandiduje za premijera, prenosi Tanjug.

Baskijska nacionalistička partija desnog centra (PNV) prethodno je saopštila da sa njim neće voditi nikakve razgovore o podršci.

“Ispunit ću dužnost i pokušati da razgovaram sa strankama. Reći da nemate podršku zbog razgovora sa nekom grupom je ishitreni zaključak“, rekao je Feijoo.

On je dodao da tek treba da razgovara sa rukovodstvom krajnje desnog Voxa, prenosi El Pais.

Ponovio je i da namjerava da razgovara sa aktuelnim premijerom, socijalistom Pedrom Sanchezom, uprkos tome što je čitava njegova predizborna kampanja bila izgrađena na poruci “ukidanja sančizma”.

“Bila bi ogromna greška da separatisti vladaju u Španiji i, ipak, državne stranke su dobile podršku i glasove“, objasnio je Feijoo.

Moguća politička kriza

On je rekao da je Sanchez predložio da do razgovora dođe nakon što budu poznati rezultati glasanja u inostranstvu.

PP je osvojila 136 mjesta u donjem domu sa 350 mjesta, što je znatno manje od 176 zastupnika potrebnih za potpunu većinu, a mogla bi da formira vladu samo uz podršku drugih partija, uključujući krajnje desničarski Vox, sa kojim je sklopila saveze u nekoliko regionalnih administracija.

Ankete su predviđale pobjedu PP-a sa Voxom, ali te dvije stranke nisu uspjele da osvoje većinu, pa im ostaje da pokušaju da se u parlamentu dogovore sa katalonskim i baskijskim strankama koje se zalažu za nezavisnost tih dijelova Španije.

Španska desnica je kritikovala ljevicu, koja je na vlasti od 2018. godine, zbog oslanjanja na separatističke stranke, dok je ljevica upozorila na povratak regresivnoj politici u pogledu građanskih i ženskih prava i imigracije.

Sanchez bi mogao da obnovi mandat ako dobije podršku partija koje se zalažu za nezavisnost regiona Katalonije, Baskije i Galicije, iako se ponavljanje izbora vidi kao još jedna mogućnost.

Izvor: Agencije