Papa pozvao svjetske vođe da naprave više u borbi protiv klimatskih promjena

Papa je pozvao svijet da što prije odustane od fosilnih goriva, a kao temelj svoga pontifikata postavio je zaštitu okoliša.

Čuvajmo svoj zajednički dom, rekao je papa Franjo (Reuters)

Papa Franjo rekao je da su toplotni valovi koji su zahvatili mnoge dijelove svijeta i poplave u zemljama poput Južne Koreje pokazali da je potrebno još hitnije djelovati u borbi protiv klimatskih promjena.

“Molim vas, ponovno pozivam svjetske čelnike da naprave nešto konkretnije kako bi se ograničile štetne emisije”, rekao je Papa.

“To je hitna stvar, hitan izazov, ne može se odgoditi, a tiče se svih. Čuvajmo svoj zajednički dom”, dodao je, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Papa je pozvao svijet da što prije odustane od fosilnih goriva, a kao temelj svoga pontifikata postavio je zaštitu okoliša.

Planeta kao ‘golema hrpa smeća’

U svojoj enciklici Laudato Si (Hvaljen budi) iz 2015. napisao je kako primjećuje da planeta “sve više počinje izgledati poput goleme hrpe smeća”.

Papa je izrazio solidarnost sa svima koji pate od posljedica klimatske krize i svima onima koji im pomažu da ih lakše prebrode.

Južne dijelove SAD-a zahvatio je rekordan toplotni val, a ekstremne temperature zabilježene su i u Kini i južnim evropskim zemljama, među kojima su Italija i Grčka.

Izvor: Agencije