WHO upozorava na opasnost širenja denga groznice

Stope denga groznice rastu na globalnom nivou, s prijavljenim slučajevima od 2000. godine osam puta na 4,2 miliona u 2022. godini.

Argentina, koja se suočila s jednom od najtežih epidemija denga groznice u posljednjih nekoliko godina, sterilizira komarce korištenjem zračenja (Reuters)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je kako bi slučajevi denga groznice mogli dostići skoro rekordne vrijednosti ove godine, dijelom zbog globalnog zagrijavanja od koristi komarcima koji je šire, prenosi Fena pozivajući se na Reuters.

Stope denga groznice rastu na globalnom nivou, s prijavljenim slučajevima od 2000. godine osam puta na 4,2 miliona u 2022. godini, saopćila je WHO.

Bolest je prvi put otkrivena u glavnom gradu Sudana Kartumu, navodi se u izvještaju Ministarstva zdravstva u martu, dok je Evropa prijavila rast broja slučajeva, a Peru je proglasio vanredno stanje u većini regija.

U januaru su iz WHO upozorili da je denga tropska bolest koja se najbrže širi u svijetu i da predstavlja “prijetnju pandemije”.

Odnos Amerike i Azije

Otprilike polovina svjetske populacije sada je u opasnosti, kazao je novinarima u Ženevi dr. Raman Velayudhan, specijalista odjela WHO za kontrolu zanemarenih tropskih bolesti. Prijavljeni slučajevi u WHO dostigli su najviši nivo u historiji u 2019. s 5,2 miliona zaraza u 129 država, saopćio je Velayudhan putem video linka.

Ove godine svijet je na pravom putu za “četiri miliona plus” slučajeva, uglavnom u zavisnosti od sezone azijskih monsuna. U Americi je već prijavljeno skoro tri miliona slučajeva, rekao je on, dodajući da postoji zabrinutost zbog širenja na jug na Boliviju, Paragvaj i Peru.

Argentina, koja se suočila s jednom od najtežih epidemija denga groznice u posljednjih nekoliko godina, sterilizira komarce korištenjem zračenja koje mijenja njihov DNK prije nego što ih pusti u divljinu.

“Američka regija svakako pokazuje da je loša i nadamo se da će azijska regija to moći kontrolirati”, kazao je Velayudhan.

Utjecaj toplotnog vala

Iz WHO-a navode kako prijavljeni slučajevi bolesti, koja uzrokuje groznicu i bol u mišićima, predstavljaju samo dio ukupnog broja globalnih zaraza jer je većina slučajeva asimptomatska. Smrtonosna je za manje od jedan posto ljudi.

Smatra se da toplija klima pomaže komarcima da se brže razmnožavaju i omogućava da se virus razmnožava u njihovim tijelima. Velayudhan je naveo povećano kretanje robe i ljudi i urbanizaciju i povezane probleme sa kanalizacijom kao druge faktore koji stoje iza povećanja.

Upitan kako će toplotni val koji pogađa sjevernu hemisferu uticati na širenje bolesti, rekao je da je to prerano reći.

“Temperature preko 45 stepeni Celziusa trebale bi ubiti komarce više nego da se razmnože, ali komarac je veoma pametan insekt i može se razmnožavati u posudama za skladištenje vode gdje temperatura ne raste tako visoko”, tvrdi ekspert WHO, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije