Dvije osobe ubijene u pucnjavi u Aucklandu

Najmanje su dvije osobe ubijene, dok je  šest osoba ranjeno u pucnjavi na gradilištu u najvećem novozelandskom gradu Aucklandu.

Incident se dogodio samo nekoliko sati uoči prve utakmice Svjetskog prvenstva u nogometu za žene, u Eden Parku u Aucklandu (Reuters)

Najmanje su dvije osobe ubijene, dok je  šest osoba ranjeno u pucnjavi na gradilištu u najvećem novozelandskom gradu Aucklandu, saopćile su tamošnje vlasti u četvrtak, a prenosi Reuters.

Prema policijskom saopćenju, napadač je mrtav i više ne postoji rizik od novog incidenta, prenosi Hina.

“Pucnjava u jednoj od prometnijih ulica u središtu grada suzbijena je i riječ je o izoliranom incidentu”, objavila je novozelandska policija, dodavši kako ne postoji rizik za nacionalnu sigurnost.

Incident se dogodio samo nekoliko sati uoči prve utakmice Svjetskog prvenstva u nogometu za žene, u Eden Parku u Aucklandu.

Sigurnosna situacija

Premijer Chris Hipkins rekao je da će se nogometni turnir odvijati prema planu, istaknuvši i kako je pucnjava djelo pojedinca, te da policija ne traži nikoga drugoga u vezi s incidentom.

“Nije utvrđena nikakva politička ili ideološka motivacija za pucnjavu pa stoga ne postoji ni rizik za nacionalnu sigurnost”, rekao je Hipkins tokom konferencije za medije.

Istaknuo je i da neće biti promjena u nivou sigurnosne prijetnje Novog Zelanda.

Izvor: Agencije