OIC pozvao na akciju protiv nepoštivanja Kur'ana i poslanika Muhameda

Vanredno zasjedanje Izvršnog odbora Organizacija islamske saradnje održava se nakon što je irački državljanin 28. juna ispred džamije u Štokholmu spalio primjerak Kur'ana.

Salwan Momika je ispred džamije u glavnom gradu Švedske spalio primjerak Kur'ana (EPA)

Organizacija islamske saradnje (OIC) pozvala je u nedjelju na poduzimanje kolektivnih mjera protiv ponovnog skrnavljenja Kur'ana i vrijeđanja poslanika Muhameda.

Na poziv Saudijske Arabije, u Džedi se održava vanredno zasjedanje Izvršnog odbora OIC-a, na kojem se razmatra nedavno spaljivanje kopije Kur'ana ispred džamije u švedskom glavnom gradu Štokholmu.

Pred početak sjednice, generalni sekretar OIC-a Hissein Brahim Taha poručio je da se radi o opetovanom nedopustivim provokacijama, prenosi Anadolija.

“Nepoštovanje i vrijeđanje Kur'ana i poslanika Muhameda nisu obični islamofobični incidenti. Ističemo potrebu primjene međunarodnog prava kako bi se zabranila vjerska mržnja“, poručio je on u saopćenju i pozvao na “kolektivne mjere“ protiv takvih incidenata.

Provokacija uz prisustvo policije

Taha je pozvao države članice OIC-a da budu ujedinjene kako bi se suprotstavile nepoštovanju i uvredama Kur'ana i poslanika Muhameda.

Irački državljanin Salwan Momika 28. juna je ispred džamije u Štokholmu spalio primjerak Kur'ana.

Incident se dogodio ispred džamije u Medborgarplatsenu, gdje je Momika prvo bacio Kur'an na zemlju, nakon čega ga je spalio, uz uvredljive riječi na račun islama.

Provokacija se dogodila uz prisustvo policije, prvog dana Kurban bajrama.

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan osudio je spaljivanje Kur'ana u Švedskoj.

“Osuđujem protest u Švedskoj protiv naše svete knjige na prvi dan Kurban bajrama”, tvitao je on u srijedu, dodavši kako je neprihvatljivo da se dopuste antiislamski protesti u ime slobode izražavanja.

Američki State Department je spaljivanje primjerka Kur'ana u Štohkolmu opisao kao “nepoštovanje i bolno”.

Upitan o ovom incidentu, Vedant Patel, zamjenik glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova SAD-a, odgovorio je: “Više puta smo govorili da je spaljivanje vjerskih tekstova nepoštovanje i bol te ono što bi moglo biti legalno nije nužno prikladno”.

Erdogan: Ovo nije sloboda mišljenja

Dodao je kako bi više komentara o ovom incidentu mogli dati švedska vlada i lokalna policija.

Patel je istakao kako nastavljaju poticati Mađarsku i Tursku da bez odgode ratificiraju pristupni protokol o prijemu Švedske u članstvo NATO-a.

Spaljivanje primjerka Kur'ana osudio je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogam, koji je rekao da “ćemo naučiti Zapad da vrijeđanje svetinja muslimana nije sloboda mišljenja”.

“Oni koji čine ovaj zločin, koji ga dopuštaju pod krinkom slobode mišljenja, koji žmire na tu podlost, neće ostvariti svoje ciljeve. Najoštrije ćemo reagirati sve dok se ne bude vodila odlučna borba protiv terorističkih organizacija i neprijatelja islama“, poručio je on.

“Na kraju čemo naučiti zapadne spomenike oholosti da vrijeđanje svetinja muslimana nije sloboda mišljenja“, zaključio je Erdogan.

Iračko vrhovno pravosuđe poduzelo je korake za izručenje Momike, kako bi mu se sudilo u Iraku.

Potiču mržnju, isključivanje i rasizam

Predsjedavajući Vrhovnog sudskog vijeća Faik Zeydan naložio je poduzimanje potrebnih pravnih radnji kako bi se Iračanin vratio u zemlju i da mu se sudi.

Deseci iračkih demonstranata upali su u četvrtak u dvorište švedske ambasade u Bagdadu (Anadolija)

Deseci iračkih demonstranata upali su u četvrtak u dvorište švedske ambasade u Bagdadu kako bi izrazili gnjev zbog spaljivanja primjerka Kur'ana.

Demonstranti su uspjeli razvaliti kapiju ambasade i ući u kompleks.

Švedski radio kanal na arapskom jeziku javio je da je kompletno osoblje ambasade na sigurnom.

Nekoliko arapskih zemalja također je osudilo spaljivanje Kur'ana, rekavši da to potiče mržnju.

“Ova djela puna mržnje i ponavljanja ne mogu se prihvatiti ni pod kakvim opravdanjem. Oni eksplicitno potiču mržnju, isključivanje i rasizam”, saopćilo je saudijsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Jordansko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je pozvalo švedskog ambasadora u Ammanu u znak protesta protiv “dopuštenja švedske vlade ekstremistima” da spale kopiju Kur'ana.

Ministarstvo je to osudilo kao čin “rasizma i mržnje”.

Ujedinjeni Arapski Emirati rekli su da su pozvali švedsku ambasadoricu u toj zaljevskoj zemlji i uručili joj protestnu notu.

Prezir tuđe vjere nije sloboda izražavanja

Egipat, zemlja s muslimanskom većinom, nazvao je spaljivanje Kur'ana “sramotnim činom, koji izaziva osjećaje muslimana diljem svijeta”.

Maroko je opozvao svog ambasadora u Švedskoj na “konsultacije na neodređeno vrijeme”.

Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je švedskog otpravnika poslova u Rabatu i upoznalo ga s marokanskim odbijanjem “ovog neprihvatljivog djela”.

Arapska liga je saopćila da je njen šef Ahmed Abul Gheit osudio dopuštenje švedskih vlasti za taj čin.

“Prezir tuđe vjere uopće ne spada u slobodu izražavanja”, rekao je on.

Izvor: Al Jazeera i agencije