Kralj se izvinio zbog uloge Nizozemske vezane za ropstvo

Ropstvo je ukinuto u Surinamu i nizozemskim kolonijama na Karibima 1. jula 1863. godine, ali je većina prinudnih radnika bila primorana nastaviti rad na plantažama još 10 godina.

Kralj Willem-Alexander polaže vijenac tokom Nacionalne komemoracije historije ropstva u Amsterdamu (EPA)

Kralj Willem-Alexander izvinio se u ime Nizozemske zbog njene uloge vezane za ropstvo tokom historije i posljedice koje ono i danas ima.

Kralj je govorio u Amsterdamu na 160. godišnjicu zakona o ukidanju ropstva u Nizozemskoj, uključujući njene bivše kolonije na Karibima, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kraljev govor uslijedio je poslije izvinjenja premijera Marka Ruttea krajem prošle godine zbog nizozemske uloge u trgovini robljem i ropstvu, prenosi AP.

Ropstvo je ukinuto u Surinamu i nizozemskim kolonijama na Karibima 1. jula 1863. godine, ali je većina prinudnih radnika bila primorana nastaviti rad na plantažama još 10 godina.

Zarada na ropstvu 545 miliona eura

Istraživanje objavljeno prošlog mjeseca pokazalo je da su kraljevi preci od ropstva zaradili današnji ekvivalent od 545 miliona eura, uključujući profit od akcija koje su im zapravo date kao pokloni.

Kada se Rutte u decembru izvinio za historijsku ulogu Nizozemske u ropstvu i trgovini robljem, to izvinjenje je uključivalo kraljevsku porodicu, ali nije ponudio kompenzaciju potomcima robova.

Umjesto toga, vlada je formirala fond od 200 miliona eura za inicijative koje se bave nasljeđem ropstva u Nizozemskoj i njenim bivšim kolonijama i za unapređenje obrazovanja o tom pitanju.

To nekima u Nizozemskoj nije bilo dovoljno.

Dvije grupe, “Crni manifest” i “Crni arhiv”, organizirale su protestnu šetnju prije kraljevog govora, noseći transparent na kojem je pisalo “Nema iscjeljenja bez reparacija”.

Izvor: Agencije