Većina Britanaca za ponovni ulazak u Evropsku uniju

Više od polovine anketiranih, njih 55 posto, glasalo bi za ponovni ulazak u Uniju, naspram 31 posto onih koji su rekli da bi bili za to da ostanu izvan bloka.

Poslovne ankete ukazuju na Brexit kao jedan od uzroka stagnacije (EPA)

Postotak Britanaca koji smatraju da je izlazak Velike Britanije iz Evropske unije bio greška dosegao je rekordni nivo i premašio je natpolovičnu većinu, pokazala je anketa YouGova.

Uz malo ekonomske koristi nakon Brexita, 57 posto Britanaca, anketiranih u julu, smatra da je odluka o izlasku iz Evropske unije 2016. godine bila pogrešna, u usporedbi s 32 posto koji je smatraju ispravnom, prenosi Fena, pozivajući se na Sky News.

Više od polovine, njih 55 posto, glasalo bi za ponovni ulazak u EU, naspram 31 posto onih koji su rekli da bi bili za to da ostanu izvan EU-a, ako bi se referendum održavao na dan anketiranja.

Prije nešto više od dvije godine, u januaru 2021. godine, 49 posto anketiranih reklo je da bi glasalo za ponovno pridruživanje, a 37 posto je bilo protiv.

Premijer Rishi Sunak rekao je u maju ove godine da Brexit donosi prednosti, navodeći politiku slobodnih luka i smanjenje PDV-a za koje je rekao “da će uticati na jeftinije pivo i sanitarne proizvode.”

Poslovna stagnacija

Ekonomisti kažu da slobodne luke, posebne zone koje sadrže porezne i carinske olakšice i pojednostavljene trgovinske propise, vjerovatno neće pokrenuti britansku ekonomiju, ali mogu imati ograničenu vrijednost kao alat regionalnog razvoja.

Britanska poslovna ulaganja jedva su porasla od sredine 2016. godine, za razliku od drugih naprednih ekonomija.

Dok ekonomisti koji podržavaju Brexit ukazuju na činjenicu da je kapital snažno rastao, poslovne ankete ukazuju na Brexit kao jedan od uzroka stagnacije.

YouGov anketa na više od 2. 000 Britanaca pokazala je da 63 posto njih sada smatra da je Brexit više neuspjeh nego uspjeh, u poređenju s 12 posto onih koji ga više vide kao uspjeh.

Izvor: Agencije