Potvrđen doživotni zatvor mafijaškom superbosu

Messina Denaro proglašen krivim za brojna ubistva i bombaške napade.

Denaro je uhvaćen sredinom januara na klinici za rak u Palermu nakon 30 godina bijega (Reuters)

Žalbeni sud u italijanskoj Caltanissetti potvrdio je u srijedu doživotnu kaznu zatvora koja je izrečena zatvorenom superbosu Cosa Nostre Matteu Messini Denaru zbog njegove umiješanosti u desetine ubistava, prenosi agencija Fena pozivajući se na italijansku Ansu.

Denaro je proglašen krivim i za bombaške napade 1992. u kojima su ubijeni suci protiv mafije Giovanni Falcone i Paolo Borsellino.

Sud je uvažio zahtjev javnog tužilaštva na dan kada Italija obilježava 31. godišnjicu bombaškog napada na Via d'Amelio u Palermu u kojem su ubijeni Borsellino i pet članova njegovog osiguranja.

Ubio 12-godišnjeg sina svjedoka

Messina Denaro uhvaćen je sredinom januara na klinici za rak u Palermu nakon 30 godina bijega i sada se nalazi pod strogim režimom u zatvoru s maksimalnom sigurnošću u L'Aquili.

Pored atentata na Falconea i Borsellina, superbos Trapanija osuđen je za ubistvo Giuseppea Di Mattea, 12-godišnjeg sina svjedoka mafijaša, koji je zadavljen i otopljen u kiselini 1996. godine, te za bombaške napade na umjetnička i vjerska mjesta u Milanu, Firenci i Rimu u kojima je 1993. ubijeno 10 ljudi i povrijeđeno još 40.

Izvor: Agencije