Optuženo 16 osoba da su lažno tvrdili da je Trump pobijedio na izborima

Sud u saveznoj državi Michigan zvanično je optužio elektore da su potpisivali dokumentaciju u kojoj su lažno tvrdili da je bivši predsjednik pobijedio na izborima 2020. godine.

Michigan je bio jedna od nekoliko 'kolebljivih' država u kojima je Donald Trump izgubio na izborima 2020. (Rezters)

Sud u američkoj saveznoj državi Michigan zvanično je optuži 16 osoba da su potpisivale dokumentaciju u kojoj su lažno tvrdile da je Donald Trump pobijedio na predsjedničkim izborima 2020. godine.

Svako od njih optužen je po osam tačaka, među kojima su one za falsificiranje, zavjeru da se počini falsifikat, zavjeru da se izvrši falsificiranje izbornog zakona i falsificiranje izbornog zakona, prenosi Tanjug, pozivajući se na The Guardian, 

Među 16 optuženih su bivši kopredsjedavajući Republikanske stranke u Michiganu Meshawn Maddock i članica Republičkog nacionalnog komiteta Kathy Berden.

Svjesno potpisali lažne certifikate

Tužiteljica Dana Nessel saopćila je da se 16 elektora, “znajući da je Trump izgubio izbore”, sastalo u podrumu sjedišta Republikanske stranke u Michiganu 14. decembra 2020. godine, istog dana kada su se sastali legitimni birači i tri sedmice prije nego što će se Kongres sastati da potvrdi rezultate izbora 6. januara, te da su “svjesno potpisali više certifikata u kojima se Trump lažno proglašava pobjednikom u toj državi”.

“Plan da se odbaci volja birača i podriva demokratija bio je lažan i pravno neosnovan. Postupci lažnih elektora potkopali su vjeru javnosti u integritet naših izbora, i ne samo da su prekršili duh zakona koji učvršćuju i brane našu demokratiju, već su, vjerujemo, očigledno prekršili zakone po kojima provodimo naše izbore u Michiganu i mirnim putem prenosi vlast u Americi”, rekla je ona.

Michigan je bio jedna od nekoliko ”kolebljivih” država u kojima je Trump izgubio na izborima 2020. godine, kada su on i njegov pravni tim sazivali naizmjenične liste birača u sklopu pokušaja da se ponište izbori.

Izvor: Agencije