EU šalje vatrogasne avione Grčkoj za borbu protiv požara

U široj oblasti Atine bukte požari na nekoliko frontova, pa su grčke vlasti već dobile pomoć od rumunskih vatrogasaca.

Grčka je zatražila pomoć Evropske unije u borbi protiv požara (EPA)

Evropska unija saopštila je danas da će pomoći Grčkoj u borbi sa šumskim požarima, nakon što je Atina zatražila pomoć od članica Evropske unije.

Portparol Evropske komisije Janez Lenarčić rekao je da će četiri vatrogasna aviona tipa Kanader biti poslana toj državi iz Italije i Francuske, nakon aktivacije zaštitnog civilnog mehanizma evropskog bloka zemalja, prenosi Tanjug, pozivajući se na The Guardian.

U široj oblasti Atine bukte požari na nekoliko frontova, pa su grčke vlasti već dobile pomoć od rumunskih vatrogasaca.

Informacije o pomoći došle su nakon što su se požari ponovo aktivirali u oblasti Dervenochorije, na oko 50 kilometara sjeverno od Atine.

Vatru potpiruju jaki vjetrovi, zbog čega se potvrdilo da je, ne samo teško kontrolisati požar, već da je zbog toga moralo da se evakuiše nekoliko naselja.

Oko 250 vatrogasaca uz pomoć 75 kamiona i aviona gasi požare.

Grčki vatrogasci zbog jakih vjetrova imaju problem s gašenjem požara (EPA)

Ubrzano širenje vatre

Opisujući da je zrak toliko pun dima da se ne može vidjeti na daljinu, gradonačelnik Mandre, Christos Stathis, ocijenio je da nedostatak vatrogasnih aviona doprinosi širenju vatre.

“Jutros do 4:00 nije bilo problema sa požarima u širem regionu Mandre. Nažalost, nedostatak vatrogasnih aviona donio je negativne rezultate. Nalazim se u Panorami, gdje smo izdali naređenje o preventivnoj evakuaciji, a vatra se širi velikom brzinom”, rekao je Stathis.

Još jedan požar je izbio, ovog puta u ljetovalištu u Loutrakiju.

“Trenutno imamo nekoliko aktivnih požara, a situacija se pogoršava u Loutrakiju”, rekao je portparol vatrogasne službe Ioannis Atrophios.

Meteorolozi kažu da će vjetrovi da se pojačaju, a da će srijeda biti “izuzetno težak” dan.

Prognoze kažu i da će četvrtak donijeti olakšanje jer će vjetar oslabiti, ali eksperti kažu da će jake vjetrove zamijeniti visoka temperatura od oko 44 stepena.

Izvor: Agencije