Amerikanka odustala od funkcije u Evropskoj komisiji

Evropska komesarka Margrethe Vestager objavila je da je Fiona Scott Morton odustala od imenovanja na funkciju glavne ekonomistice izvršnog tijela Evropske unije.

Emmanuel Macron i evropske političke grupacije su ranije kritizirali prijedlog imenovanja (EPA)

Evropska komesarka za tržišno natjecanje Margrethe Vestager u srijedu je objavila da je Amerikanka Fiona Scott Morton odustala od imenovanja na funkciju glavne ekonomistice Evropske komisije.

Vestager nije otkrila pozadinu te odluke, no ona dolazi nakon što su francuski predsjednik Emmanuel Macron i glavne evropske političke grupacije kritizirali prijedlog imenovanja Amerikanke na ključnu funkciju unutar Evropske unije, prenosi Hina.

“Profesorica Fiona Scott Morton izvijestila me o svojoj odluci da ne preuzme funkciju glavne ekonomistice za tržišno natjecanje”, napisala je Vestager na Twitteru.

Danska političarka kritizirana je što je uopće odabrala 56-godišnju Scott Morton na tu funkciju.

Scott Morton je ranije bila glavna ekonomistica Američkog ministarstva pravosuđa, tokom mandata predsjednika Baracka Obame.

‘Skandal’ koji je ‘opasan’

Evropsku komisiju trebala je savjetovati u istragama velikih tehnoloških kompanija te realizaciji niza pravila za regulaciju tog sektora.

“Zaposliti američku lobisticu GAFAM-a (Google (Alphabet), Apple, Facebook (Meta), Amazon i Microsoft) i to u trenutku kada Evropa pokušava ograničiti njihov utjecaj, pa to je navjerovatno. To imenovanje je u najboljem slučaju čudno, a u najgorem slučaju opasno (…) Komisija mora to odbaciti”, rekao je francuski eurozastupnik Geoffroy Didier.

Eurozastupnik Zelenih Yannick Jadot je imenovanje Scott Morton nazvao “skandalom” i pozvao čelnicu EK-a Ursulu Von der Leyen da “poništi tu odluku koja je u suprotnosti s etikom”.

Scott Morton bi, da je preuzela posao, postala prva žena i prva državljanka SAD-a na dužnosti u toj evropskoj instituciji.

Izvor: Agencije