McDonald's se izvinio nakon prijava o rasizmu i seksualnom uznemiravanju

Desetine zaposlenih u McDonald'su u Velikoj Britaniji iznijeli su optužbe za nedolično seksualno ponašanje, rasizam i zlostavljanje, pokazala je istraga BBC-ja.

Osoblje McDonald'sa jedna je od najmlađih radnih snaga u Ujedinjenom Kraljevstvu (Maja Smiejkowska/Reuters)

Šef McDonald'sa u Ujedinjenom Kraljevstvu izvinio se nakon što je BBC objavio vijest o optužbama za nedolično seksualno ponašanje, rasizam i maltretiranje od strane osoblja u divu brze hrane.

Više od stotinu bivših i sadašnjih radnika američke kompanije iznijelo je optužbe, objavila je britanska državna televizija u utorak nakon što je započela istragu u februaru.

“Više radnika reklo nam je da su menadžeri McDonald'sa u poslovnicama diljem Ujedinjenog Kraljevstva odgovorni za uznemiravanje i napade”, objavio je BBC. “Prečesto se tvrdi da viši menadžeri nisu postupili po pritužbama.”

Istraga je uslijedila nakon što je McDonald's potpisao pravno obavezujući sporazum s Komisijom za jednakost i ljudska prava Ujedinjenog Kraljevstva (EHRC), kojim se obavezao zaštititi osoblje od seksualnog uznemiravanja.

“Svaki od 177.000 zaposlenika u McDonald'su u Velikoj Britaniji zaslužuje raditi na sigurnom, punom poštovanja radnom mjestu”, rekao je britanski izvršni direktor Alistair Macrow za BBC odgovarajući na optužbe.

Brojne optužbe

“Jasno je da postoje slučajevi u kojima smo podbacili i zbog toga se duboko izvinjavamo.”

Dodao je da će “sva dokazana kršenja našeg kodeksa ponašanja biti suočena s najstrožijim mjerama koje zakonski možemo nametnuti, uključujući i otkaz”.

EHRC je rekao da je “zabrinut” zbog optužbi koje će ispitati “u kontekstu njihovog trenutnog pravnog sporazuma s McDonald'som o borbi protiv seksualnog uznemiravanja osoblja u njegovim restoranima”.

Osoblje McDonald'sa jedna je od najmlađih radnih snaga u Ujedinjenom Kraljevstvu, s tri četvrtine zaposlenih u dobi između 16 i 25 godina.

BBC-ju je rečeno da su radnici, od kojih neki imaju samo 17 godina, gotovo rutinski pipkani i maltretirani.

Izvor: Agencije