Kina i Rusija najavljuju manevre u Japanskom moru

Kako bi ojačali koordinaciju, Peking i Moskva su posljednjih mjeseci organizirali više zajedničkih vojnih vježbi.

Datum vježbi nije naveden (Reuters - Ilustracija)

Kina i Rusija će organizirati zajedničke vojne vježbe u Japanskom moru, objavilo je kinesko Ministarstvo odbrane u kontekstu tenzija sa zapadnim zemljama.

Dvije susjedne države, koje dijele zajedničku volju da se suprotstave, kako kažu, američkoj hegemoniji, približile su se u vojnoj sferi od početka ruske intervencije u Ukrajini, koju Peking odbija osuditi.

Kako bi ojačali koordinaciju, Kina i Rusija su posljednjih mjeseci organizirali više zajedničkih vojnih vježbi, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Naredni manevri će biti održani u Japanskom moru sa pet kineskih ratnih brodova, uključujući razarač s navođenim projektilima, saopćilo je kinesko Ministarstvo odbrane.

Učestvuje i avijacija

Datum vježbi nije naveden, ali je Ministarstvo odbrane navelo kako su brodovi napustili luku Xingdao na istoku i pridružit će se ruskim snagama u unaprijed određenoj zoni.

Vježbe na kojima će učestvovati i snage avijacija imaju za cilj očuvati sigurnost strateških pomorskih puteva.

Prošlog mjeseca Kina i Rusija izvele su zajedničku vojnu patrolu iznad Japanskog mora i Istočnog kineskog mora, što je navelo Južnu Koreju da rasporedi svoje lovce iz predostrožnosti.

To je šesta zajednička patrola Pekinga i Moskve u toj zoni od 2019. godine.

Izvor: Agencije