Senatori predlažu da predsjednik ne može povući SAD iz NATO-a

Nijedan predsjednik neće moći povući SAD iz Saveza, osim uz odobrenje dvotrećinske većine u Senatu, navodi se u najnovijoj rezoluciji senatora iz obje stranke.

Donald Trump je javnog govorio da bi SAD trebao izaći iz Alijanse (Reuters)

Senatori iz Demokratske i Republikanske stranke obnovili su nastojanja da spriječe bilo kojeg američkog predsjednika da povuče SAD iz NATO-a, i to u vrijeme dok se održava samit Saveza u Vilniusu.

Zajednička rezolucija, u koju je u vidu imao Reuters, novi je pokušaj Kongresa da nijedan predsjednik ne može napustiti Alijansu bez odobrenja Senata.

“Predsjednik neće suspendirati, ukinuti, otkazati ili povući SAD iz Sjevernoatlanske povelje potpisane u Washingtonu 4. aprila 1949. godine, osim uz odobrenje dvotrećinske većine u Senatu”, piše u rezoluciji.

Biden veliki zagovornik Saveza

Zakon je proteklih godina predlagan nekoliko puta, uključujući u mandatu Donalda Trumpa, koji je javnog govorio da bi SAD trebao izaći iz NATO-a, prenosi Hina.

Aktuelni predsjednik Joe Biden veliki je zagovornik Saveza, posebno u okolnostima ruske agresije na Ukrajinu.

Očekuje se da će o jedinstvu saveznika govoriti kasnije u srijedu na samitu u Vilniusu.

Na sastanku na vrhu bit će održana prva sjednica Vijeća NATO-Ukrajina, osnovanog kako bi se osnažile veze između Kijeva i 31-članog tansatlanskog odbrambenog saveza.

Izvor: Agencije