Šta su francuski projektili SCALP i kako mogu pomoći Ukrajini?

Francuska će isporučiti rakete za duboke udare Ukrajini kao dio pojačanih napora da pomogne njenoj kotraofanzivi protiv Rusije, kaže predsjednik Emmanuel Macron.

SCALP je raketa od 1.300 kg naoružana konvencionalnim eksplozivom, koja se obično lansira iz aviona (AP)

Francuska je objavila da će opskrbiti Ukrajinu krstarećim projektilima dugog dometa, kao pomoć u njenoj kontraofanzivi protiv Rusije.

Govoreći u utorak na marginama samita NATO-a u Litvaniji, francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da isporuka projektila ima za cilj omogućiti ukrajinskim snagama “da dobiju kapacitet za duboke udare”.

Macron nije precizirao kakvo će oružje biti dostavljeno, ali zvaničnici francuske vlade rekli su novinarima da je predsjednik mislio na rakete SCALP, koje mogu letjeti 250 km.

Ova objava dolazi nekoliko mjeseci nakon što je Velika Britanija počela Ukrajini isporučivati identične projektile, koje naziva Storm Shadow.

Šta je SCALP?

SCALP je raketa od 1.300 kg naoružana konvencionalnim eksplozivom, koja se obično lansira iz aviona poput Eurofightera Typhoona britanskih zračnih snaga ili iz francuskog Rafalea.

Izradio ju je evropski proizvođač MBDA. To je zapadno oružje najvećeg dometa isporučeno Kijevu do sada – tri puta više od ukrajinskih kapaciteta prije isporuke britanskog Storm Shadowa u maju.

Projektil je sposoban pogoditi mete daleko na istoku zemlje pod ruskom okupacijom, daleko iza linija fronta koje su ostale relativno nepromijenjene mjesecima.

MBDA je na svojoj web stranici rekao da je SCALP “dizajniran da ispuni zahtjevne zahtjeve unaprijed planiranih napada protiv fiksnih ili stacionarnih ciljeva od visokog značaja kao što su ojačani bunkeri i ključna infrastruktura”.

Korišten je u nizu sukoba, uključujući Irak, Libiju i Siriju.

Kako SCALP djeluje?

Projektil koristi inercijalnu navigaciju, GPS i referenciranje terena za projekciju kursa na nižoj visini do cilja kako bi izbjegao otkrivanje.

Također koristi infracrvenu kameru za usklađivanje slika mete sa pohranjenom slikom “kako bi se osigurao precizan napad i minimalna kolateralna šteta”, tvrdi MBDA.

Bojeva glava se može programirati da detonira ili iznad mete, u onome što je poznato kao zračni udar, pri udaru ili nakon probijanja.

Takve su sposobnosti “od ključne važnosti za ukrajinske snage da ometaju rusku logistiku te komandu i kontrolu”, rekao je Ivan Klyszcz, istraživač u Međunarodnom centru za odbranu i sigurnost sa sjedištem u Estoniji.

Napadi SCALP-om mogli bi pomoći ” trenutnim ukrajinskim operacijama…, da polako napreduje, kako bi zaštitila svoje snage i smanjila sopstvene gubitke što je više moguće”, dodaje se.

Šta kaže Francuska?

Dok su neki zapadni saveznici zabrinuti da bi ukrajinske snage mogle izvesti napade na samu Rusiju, Macronovi komentari impliciraju da je Pariz dobio garancije od Kijeva da projektili neće biti ispaljeni na Rusiju.

Govoreći u Vilniusu, rekao je da bi isporuka projektila “sačuvala preciznost i koherentnost naše doktrine, odnosno dopustila Ukrajini da brani svoju teritoriju”.

Njegova poruka iz Vilniusa podudarala se s onom britanskog ministra odbrane Bena Wallacea, koji je u maju rekao da će Storm Shadow “omogućiti Ukrajini da potisne ruske snage bazirane unutar suverene ukrajinske teritorije”.

Macron nije rekao koliko će projektila biti isporučeno, ali je francuski diplomatski izvor rekao novinskoj agenciji Reuters da se govori o 50 projektila SCALP.

Pretpostavlja se da Francuska ima arsenal od manje od 400 komada, prema odbrambenom magazinu Defense et Securite Internationale.

Projektili bi dolazili iz postojećih francuskih vojnih zaliha, rekao je francuski vojni izvor novinskoj agenciji France-Presse, dodajući da bi to bio “značajan broj”.

Odvojeno, francuski vojni izvor rekao je Reutersu da se projektili integriraju u ukrajinske borbene avione ruske proizvodnje.

Umjesto da bude eskalirajući korak, tvrdi izvor, oružje dugog dometa pomoglo bi Ukrajini da uravnoteži snage s Rusijom, koja je sposobna napadati mnogo dalje.

“To ponovo uravnotežuje stvari i omogućuje Ukrajini da udari duboko iza ruske linije i prodor do težih ciljeva”, rekao je izvor.

Kakva je bila reakcija Rusije?

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je da je odluka Francuske da pošalje projektile “greška” koja bi mogla imati štetne posljedice za ukrajinsku stranu.

“Naravno, to nas prisiljava da poduzmemo protumjere”, rekao je Peskov.

Rusija kaže da zapadna isporuka oružja Ukrajini ne može uticati na tok sukoba, koji Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom”. Oni bi samo pogoršali sudbinu kijevskog režima, rekao je Peskov.

Rusija je bijesno reagovala nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo najavilo da će isporučiti seriju raketa Storm Shadow, upozoravajući da Britanija riskira da bude “potpuno uvučena” u sukob.

Izvor: Agencije