‘Newsweek’: Rusija testira najveći nuklearni bombarder na svijetu

Tupoljev Tu-160M ili Bijeli labud bio je posljednji strateški bombarder koji je koristila ruska vojska u doba hladnog rata.

'Bijeli labud' ispaljuje raketu prema cilju u Siriji 19. novembra 2015. (EPA)

Američki časopis Newsweek objavio je, pozivajući se na ruske medije, da Moskva trenutno testira unaprijeđenu verziju najvećeg nadzvučnog nuklearnog bombardera i nosača raketa na svijetu Tupoljev Tu-160M ili Bijeli labud’.

U izvještaju Newsweeka, koji je pripremila dopisnica časopisa Ellie Cook, navodi se da Moskva testira poboljšani model strateškog bombardera Tupoljev Tu-160M i da će biti opremljen naprednijim oružjem i sistemima za elektroničko ratovanje.

Ruski državni mediji opisali su ovaj avion kao najveću i najsnažniju nadzvučnu vojnu letjelicu na svijetu do sada, s promjenjivom geometrijom krila, navodi se u izvještaju.

Zračni kapaciteti velikog dometa

Serija Tu-160, također poznata po NATO nazivu “Blackjack” i nadimku “Bijeli labud”, dizajnirana je za gađanje meta na velikim udaljenostima u izoliranim područjima konvencionalnim i nuklearnim oružjem.

Ovaj bombarder, zajedno s ruskim bombarderima Tu-95MS, čini glavni dio dalekometnih sposobnosti Moskve.

Avion je bio posljednji strateški bombarder koji je koristila ruska vojska u doba hladnog rata.

Prvi let je izveo u decembru 1981. godine, a ruske vlasti su ponovno pokrenule proizvodnju 2015. godine.

Nova verzija Tu-160 proizvedena je 2017. godine, a prvi put je poletjela u nebo početkom 2018. godine.

Tu-160, sa četveročlanom posadom, može nositi do 12 krstarećih raketa sposobnih za nuklearno oružje, kao što je Kh-55, čiji je maksimalni domet 3.000 kilometara, a domet samog aviona je 12.500 kilometara.

Sedam modificiranih verzija

U izvještaju se navodi da je početkom 2023. godine Rusija imala devet bombardera Tu-160 opremljenih krstarećim raketama za nuklearni napad Kh-55SM, uz sedam dodatnih modificiranih verzija aviona.

Modeli Tu-160 često se upoređuju s teškim strateškim bombarderom američkih zračnih snaga B-2 Spirit ili B-1 Lancerom, nadzvučnim teškim bombarderom s promjenjivom geometrijom krila.

Izvještaj je pokazao da je trenutni rat u Ukrajini stavio fokus na rusku zračnu moć, pri čemu ni Moskva ni Kijev nisu uspjeli postići zračnu nadmoć u mjesecima žestokih borbi.

Izvor: Agencije