Šta ako Putin izgubi rat u Ukrajini?

The Wall Street Journal piše kako bi poraz u Ukrajini doveo do nestanka Rusije, koju je Evropa poznavala i od koje je strahovala još od 18. vijeka

Ruski predsjednik Vladimir Putin (Al Jazeera)

Niko ne zna kako će se završiti rat Vladimira Putina u Ukrajini, ali Zbigniew Brzezinski, strateški mislilac i savjetnik za nacionalnu sigurnost u vrijeme američkog predsjednika Jimmyja Cartera, identificirao je rizike 1994. godine u članku u američkom časopisu Foreign Affairs u kojem je rekao: ”Bez Ukrajine Rusija prestaje biti imperija”.

Ovim uvodom je Walter Russell Mead započeo svoju kolumnu u američkom listu The Wall Street Journal, rekavši da se Putin u potpunosti slaže s Brzezinskim. Za njega i njegove sljedbenike među ruskim nacionalistima “Rusija je imperija ili nije ništa”.

To znači da će ukrajinska pobjeda, koja se može opisati kao kraj sukoba, tako da Ukrajina, zajedno sa svim ili većim dijelom svojih prvobitnih teritorija, ostane nezavisna od Moskve i u savezu sa Zapadom, predstavljati geopolitički potres. To bi rezultiralo nestankom Rusije, koju je Evropa poznavala i od koje je strahovala još od 18. vijeka, čija je ogromna prisutnost na horizontu bila očigledna i težila je širenju prema zapadu.

Kolumnista dodaje da je Putinu potreban narod Ukrajine kako bi ojačao dominaciju pravoslavnih Slovena u Ruskoj Federaciji. Bez njih, suočeni sa porastom stanovništva u zemljama Centralne Azije, kao što je Uzbekistan, od pada Sovjetskog Saveza, ruski nacionalisti predviđaju samo slabljenje i propast.

Politički izazov za Moskvu

Autor je prokomentirao da ova razmatranja potvrđuju koliko su tvrdolinijaški ruski nacionalisti posvećeni pobjedi u Ukrajini te koliko bi poraz Rusije bio značajan na globalnom nivou.

Dodao je da bi ukrajinska pobjeda ostavila slab i diskreditirani Kremlj na milost i nemilost moćnoj Kini, Centralnoj Aziji u usponu na istoku, osnaženom sigurnosnom savezu na Zapadu i nemirnim etničkim manjinama kod kuće. Također, ukrajinska pobjeda bi predstavljala ozbiljan politički izazov za Moskvu.

Isto tako, ruski poraz bi u osnovi ojačao američki stisak u svijetu. Američki i zapadni prestiž bi bio značajno poboljšan pobjedom i bio bi ozbiljno narušen ako Rusija pobijedi.

Ističe da bi pobjeda Ukrajine u ratu ohrabrila Poljsku, baltičke države i skandinavske zemlje da se pridruže bloku za odbranu evropskih zemalja i rade na jačanju saveza sa Amerikancima.

Mead je dodao da bi pobjeda nad Rusijom preoblikovala evropsku politiku, kao i rivalstvo između Washingtona i Pekinga.

Na kraju svog članka podsjeća da neće sve vijesti biti dobre, jer će Turska, na čelu s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, postati odvažnija ako njen strah od Rusije nestane.

Slab i nezadovoljan Kremlj mogao bi se baciti u zagrljaj Kine koja čeka raširenih ruku, a ruska nestabilnost mogla bi predstavljati ogromne sigurnosne izazove, smatra autor.

Izvor: Agencije