Najvećim zračnim vježbama NATO pokazuje snagu Rusiji

Bila bih prilično iznenađena da bilo koji svjetski lider ne primijeti šta pokazuje ova vježba, uključujući i Putina, rekla je američka ambasadorica.

NATO će izvesti vježbu s 10.000 učesnika i 250 aviona iz 25 članica Alijanske i partnerskih zemalja (Reuters)

Najvećim zračnim vježbama u svojoj historiji NATO će sljedeće sedmice pokazati snagu Rusiji i demonstrirati koliko brzo može odgovoriti na potencijalnu agresiju Moskve na neku od članica Alijanse.

Njemački i američki zvaničnici rekli su da će NATO provesti najveću vježbu zračnih snaga u Evropi u historiji Alijanse, piše agencija France Presse.

Vježba Air Defender 23 koju predvodi Njemačka trajat će desetak dana, počevši od ponedjeljka, 12. juna.

Predstavljajući planove, američka ambasadorica u Njemačkoj Amy Gutmann rekla je da vježba, iako je po svojoj prirodi čisto odbrambena, ima za cilj poslati poruku drugim zemljama, uključujući Rusiju.

“Bila bih prilično iznenađena da bilo koji svjetski lider ne primijeti šta ovo pokazuje u smislu duha ove Alijanse, što znači snagu ovog Saveza, a to uključuje i gospodina (Vladimira) Putina”, rekla je ona novinarima.

Vježbe će obuhvatiti obuku na operativnom i taktičkom nivou, prije svega u Njemačkoj, ali i u Češkoj, Estoniji i Letoniji.

Odgovor Rusiji

General Ingo Gerhartz iz njemačkog Luftwaffea rekao je da su vježbe Air Defender 23 osmišljene 2018. djelimično kao odgovor na rusku aneksiju Krima četiri godine ranije, iako je naglasio da “nije usmjerena ni na koga”.

“Mi smo odbrambeni savez i tako je planirana ova vježba”, rekao je.

Saveznici NATO-a će, kako piše Radio Slobodna Evropa, u dosad neviđenom angažovanju zračnih snaga u Evropi kako bi pokazali silu Rusiji, izvesti vježbu s 10.000 učesnika i 250 aviona iz 25 članica Alijanse i partnerskih zemalja.

Samo SAD na vježbe šalje 2.000 pripadnika Zračnih snaga Nacionalne garde i oko 100 aviona.

“Ovo vježba će biti apsolutno impresivna za svakoga ko gleda, a mi nikoga ne tjeramo da je gleda”, rekla je američka ambasadorica u Njemačkoj, dodajući da će “bez ikakve sumnje pokazati agilnost i brzinu naših udruženih snaga u NATO-u”.

Mada je vježba planirana nekoliko godina, ruska invazija na Ukrajinu u februaru 2022. natjerala je NATO da se ozbiljno pripremi za mogućnost napada na teritoriju članica Saveza. U vježbama će učestvovati i Švedska, koja se nada ulasku u Alijansu, kao i Japan.

Njemačka u centru vježbe

“Pokazujemo da je teritorija NATO-a naša crvena linija, da smo spremni braniti svaki pedalj ove teritorije”, rekao je general Gerhartz.

Operacija će biti provedena iz tri centra u Njemačkoj, stavljajući tu zemlju na centralnu pozornicu, dok Berlin nastoji preuzeti istaknutiju ulogu u evropskoj sigurnosti.

U vježbi će učestvovati avioni F-35, Eurofighter, Tornado i Gripen kao i dronovi Reaper, helikopteri, teretni avioni i tankeri.

Najavljene vježbe su izazvale i zabrinutost za civilni zračni saobraćaj.

General Gerhartz je ustvrdio da će prekid u civilnom saobraćaju biti “minimalan”, pošto će većina od otprilike 2.000 planiranih vojnih letova biti iznad Sjevernog i Baltičkog mora.

Rekao je da je opravdana svaka neugodnost koju će izazvati vježbe, koja će trajati od 12. do 23. juna.

“Ako želimo pokazati da smo sposobni odbraniti zemlju i Savez, onda to prosto moramo prihvatiti u ovom kratkom vremenskom periodu”, rekao je Gerhartz.

Izvor: Agencije