Tajvan aktivirao protuzračne sisteme zbog kineskih aviona

Tajvan je aktivirao odbrambene sisteme nakon što je prijavio 37 kineskih vojnih aviona koji su letjeli u zonu protuzračne odbrane otoka.

Kina u posljednje tri godine redovno šalje zračne snage u nebo u blizini otoka, ali ne i u tajvanski teritorijalni zračni prostor (Reuters)

Tajvan je u četvrtak aktivirao odbrambene sisteme nakon što je prijavio 37 kineskih vojnih aviona koji su letjeli u zonu protuzračne odbrane otoka, od kojih su neki odletjeli u zapadni Pacifik, u posljednjem masovnom zračnom upadu Pekinga.

Kina, koja Tajvan smatra svojom teritorijom, u posljednje tri godine redovno je upućivala zračne snage u nebo u blizini otoka, ali ne i u tajvanski teritorijalni zračni prostor, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopćilo je da je od 5:00 sati ujutro otkrilo 37 aviona kineskih zračnih snaga, uključujući lovce J-11 i J-16, kao i nuklearne bombardere H-6, koji su letjeli u jugozapadni ugao identifikacijske zone protuzračne odbrane ili ADIZ.

Aktivacija odbrane

ADIZ je šire područje koje Tajvan nadgleda i patrolira kako bi svojim snagama dao više vremena da odgovore na prijetnje.

Neki od kineskih aviona odletjeli su na jugoistok i prešli u zapadni Pacifik, kako bi obavili “nadzor iz zraka i obuku za navigaciju na velikim udaljenostima”, navodi Ministarstvo odbrane u saopćenju.

Tajvan je poslao avione i brodove da drže stražu i aktivirao kopnene raketne sisteme, koristeći standardnu ​​formulaciju kako reagira na takve kineske aktivnosti.

Kinesko Ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Izvor: Agencije