SAD i Saudijska Arabija pozvali na repatrijaciju zatvorenih regruta IS-a

U pritvorskim centrima nalazi se gotovo 10.000 boraca ISIL-a, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken.

Osumnjičenici sjede iza rešetaka tokom izricanja presude protiv 56 optuženih za pridruživanje ISIL-u, na sudu u Misrati, Libija [Ayman al-Sahili/Reuters]

Sjedinjene Američke Države i Saudijska Arabija pozvale su zemlje da preuzmu svoje državljane zarobljene u borbama protiv ISIL-a, a šef saudijske diplomatije rekao je da je “apsolutno neprihvatljivo” što bogate zemlje izbjegavaju tu odgovornost.

“Rekao bih tim zemljama – pojačajte napore”, rekao je saudijski ministar vanjskih poslova, princ Faisal bin Farhan na sastanku koalicije predvođene SAD-om u Rijadu.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je na istoj konferenciji da je povratak državljana ključan za osiguranje trajnog poraza grupe ISIL.

Opasnost od vraćanja ISIL-a

Blinken je rekao da se u pritvorskim centrima nalazi gotovo 10.000 boraca ISIL-a, od kojih su 2.000 iz drugih zemalja, a ne samo Sirije i Iraka.

“Neuspjeh u vraćanju stranih terorističkih boraca riskira mogućnost da ponovno uzmu oružje i pokušaju obnoviti takozvani halifat ISIL-a”, rekao je Blinken.

Najavio je gotovo 150 miliona dolara Sirijcima i Iračanima za poboljšanje humanitarnih uvjeta i napomenuo da su poteškoće i razočaranje plodno tlo za regrute ISIL-a, piše Reuters a prenosi Hina.

Izvorno ogranak Al-Kaide, sunitska ekstremistička grupa kontrolirala je jednu trećinu Iraka i Sirije na svom vrhuncu 2014. godine. Iako je poražena u obje zemlje, militanti ISIL-a nastavili su s napadima.

Izvor: Agencije