SAD će odgovoriti na kineski nadzor američkih kompanija

Američki ambasador u Kini Nicholas Burns ocijenio je da je riječ o potezima političke prirode.

Burns: Očigledno ćemo se oduprijeti ovome i uzvratit ćemo (EPA)

Sjedinjene Američke Države će odgovoriti na kinesko ciljanje američkih firmi, koje Washington smatra politički motivisanim i nepravednim, izjavio je američki ambasador u Kini Nicholas Burns.

On je rekao da su kineski vlasti posljednjih mjeseci izdvojile i počele sa pojačanim nadzorom pet američkih kompanija: Micron, Deloitte, Bain&Company, Capvision i Mintz Group.

“To se ne dešava kompanijama drugih zemalja, ali se dešava našim”, rekao je Burns, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

On je ocijenio da je riječ o potezima političke prirode.

‘Oduprijet ćemo se ovome’

“Iz kineske perspektive to izgleda kao uzvraćanje, ali to je pogrešno. Očigledno ćemo se oduprijeti ovome i uzvratit ćemo”, poručio je Burns.

Američki diplomata je dodao da SAD ograničava mogućnost američkih kompanija da Kini prodaju naprednu tehnologiju, poput naprednih poluprovodnika.

“Dok se takmičimo, važno je da upravljamo tom utakmicom tako da ona ima granice, a to je da takmičenje mora da bude mirno”, rekao je on.

Nekoliko američkih kompanija suočilo se sa pojačanim nadzorom u Kini posljednjih meseci, uključujući američkog proizvođača memorijskih čipova Micron Technology, za koji je kineski regulator cyber prostora u maju saopćio da će mu biti zabranjena prodaja operaterima kritične infrastrukture u Kini.

Izvor: Agencije