Glavni osumnjičenik za genocid u Ruandi ‘nesposoban’ za suđenje

Sud UN-a za ratne zločine ocijenio je da 90-godišnji osumnjičeni za genocid ‘više nije sposoban za smisleno učešće na suđenju’.

Skica u sudnici napravljena 20. maja 2020. prikazuje Feliciena Kabugu kada se prvi put javno pojavio na Apelacionom sudu u Parizu [Benoit Peyrucq/AFP]

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove sa sjedištem u Hagu objavio je da “smatra da Felicien Kabuga nije sposoban smisleno sudjelovati u svom suđenju i vrlo je malo vjerovatno da će to u budućnosti ponovno biti”.

Suci su rekli da žele “usvojiti alternativni postupak koji je sličan suđenju, ali bez mogućnosti osude.”

Time bi se istovremeno “osiguralo poštivanje njegovih prava” i postizanje ciljeva suda, poručili su. Jedan sudac dao je suprotno mišljenje.

Kabuga je u kasnim 80-im, iako je tačan datum njegova rođenja sporan.

Suđenje mu je počelo u septembru prošle godine, a tužitelji su ga optužili za osnivanje medija mržnje koji su pozivali etničke Hutue da ubijaju rivalske Tutsije i opskrbljivali odrede smrti mačetama, piše AFP.

Dimitrie Sissi Mukanyiligira, preživjela genocid u Ruandi, gleda fotografiju koja prikazuje Feliciena Kabuge (REUTERS/Jean Bizimana)

Kabuga, biznismen, odbio se pojaviti na sudu ili se barem pojaviti putem videoveze na početku suđenja, a zatim je pratio postupak putem videoveze iz invalidskih kolica u sudskom pritvoru.

Sud je u martu odgodio suđenje zbog zdravstvenih problema.

Kabuga je uhapšen u Parizu 2020. godine nakon desetljeća bijega i poslan na suđenje u Haag.

S radija pozivali na ubistva Tutsija

Izjasnio se da nije kriv po optužbama za umiješanost u ozloglašenu radikalnu radiostanicu Hutua, koja je pozivala ljude da ubijaju “žohare” Tutsije tokom pokolja 1994. u kojem je ubijeno 800 hiljada ljudi.

Također je negirao da je mačetama opskrbljivao miliciju, kao i da ih je podržavao na druge načine.

Kabuga je jedan od posljednjih osumnjičenika za genocid u Ruandi koji je izveden pred lice pravde, a tribunal je do sada osudio njih 62.

Drugi osumnjičenik Fulgence Kayishema pojavio se pred sudom u južnoafričkom gradu Cape Townu u maju pošto je uhapšen nakon 22 godine bijega.

Izvor: Agencije