Sirijska opozicija pozvala na nastavak razgovora s vlastima

Pregovori u cilju rješavanja sirijske krize zastali su od usvajanja rezolucije 2254 Vijeća sigurnosti UN-a 2015. godine, koja predviđa i novi ustav, i izbore.

U sirijskom sukobu, u koji su se uključili regionalni i međunarodni akteri, poginulo je oko pola miliona ljudi (EPA)

Sirijska opozicija pozvala je danas na nastavak pregovora sa vlastima predsjednika Bashara al Assada pod okriljem Ujedinjenih nacija, poslije povratka Damaska pod arapsko okrilje nakon višegodišnje izolacije.

“Međunarodni i regionalni kontekst i situacija u Siriji su pogodni za nastavak direktnih pregovora u okviru određenog programa i rasporeda”, navodi se u saopštenju Visokog komiteta za pregovore koji okuplja glavne predstavnike sirijske opozicije, prenosi Beta.

Pregovori u cilju rješavanja sirijske krize zastali su od usvajanja rezolucije 2254 Vijeća sigurnosti UN-a 2015. godine, koja predviđa, između ostalog, novi ustav i izbore.

Poslije dvodnevnog sastanka u Ženevi, opozicija je pozvala da se podrže napori UN-a o poduzimanju neophodnih mjera za “sveobuhvatno političko rješenje”, u skladu sa rezolucijom UN-a.

Povratak u Arapsku ligu

Arapska liga je u maju vratila sirijski režim, koji je bio isključen od 2011. zbog represije tokom narodnog ustanka u vrijeme Arapskog proljeća i koji je kasnije prerastao u građanski rat.

U tom sukobu u koji su se uključili regionalni i međunarodni akteri, poginulo je oko pola miliona ljudi.

Sirijska opozicija izgubila je veliki dio svog uticaja i podrške koju je uživala u zemljama u regiji.

Rijad, koji je podržavao sirijske pobunjeničke grupe na početku sukoba, ponovo je uspostavio veze sa Damaskom. Turska, koja je podržavala pobunjenike koji kontrolišu dijelove sjevera Sirije, također je pokazala znake zbližavanja sa Assadom.

Opozicija je ocijenila da vraćanje režima u Arapsku ligu uključuje “rizik” da sirijski režim odbaci bilo kakvo političko rješenje.

Na samitu Arapske lige 19. maja, na kojem je učestvovao predsednik Assad, istaknuta je “potreba da se poduzmu efikasne mjere za postizanje rješenja” sukoba u Siriji.

Izvor: Agencije