Moscow Times: Kremlj gradi atomsko sklonište u Moskvi

Sklonište će raspolagati kapacitetom od gotovo 800 ljudi, a bit će namijenjeno moskovskoj eliti u slučaju bilo kakvog nuklearnog sukoba.

Centralna klinička bolnica u Moskvi (Reuters)

Ruske vlasti potpisale su ugovor o izgradnji atomskog skloništa ispod najelitnije bolnice u prijestolnici, nekoliko dana nakon što su Moskvu napali dronovi, prema informacijama kojima raspolaže Moscow Times.

Sklonište će se nalaziti ispod moskovske Centralne kliničke bolnice, a administracija ruskog predsjednika Vladimira Putina potpisala je ugovor 26. maja.

Predviđeno je da ovaj objekat bude izgrađen “u rekordnom roku”, a planirano je da bude završen do 20. decembra. Raspolagat će kapacitetom od gotovo 800 ljudi, a bit će namijenjeno moskovskoj eliti u slučaju bilo kakvog nuklearnog sukoba.

Očekuje se da će ovo atomsko sklonište u slučaju nuklearnog napada pružiti zaštitu osobama koje borave u njemu od jake eksplozije i radijacije u zoni od deset kilometara.

Kako bi izgradila ovo sklonište, ruska predsjednička administracija je prije nekoliko dana potpisala ugovor vrijedan 35 miliona rubalja (433.000 dolara), prema onom što je navedeno na web-stranici o državnim nabavkama i tenderima.

‘Putin živi u strahu od atentata’

Dokumentacija o nabavci uključuje posebne komunikacijske sisteme za “službenike pod zaštitom države” na listi potrebnih objekata. Očekuje se i da će atomsko sklonište imati nekoliko ulaza i izlaza za hitne slučajeve, glavne i pomoćne prostorije te sofisticirani sistem ventilacije i grijanja za pročišćavanje zraka od “hemijskih sredstava za masovno uništenje” i pružat će mogućnost izvođenja “medicinskih zahvata u ratnim uvjetima”.

Ovo saopćenje dolazi u trenutku kada se početak ukrajinske kontraofanzive čini sve neizbježnijim te nakon što je Moskva 30. maja napadnuta dronovima.

Prema pisanju francuskog časopisa Le Point, to dokazuje da ruski predsjednik Vladimir Putin, koji živi u strahu od atentata, izgradnjom ovog atomskog bunkera želi pojačati mjere sigurnosti.

Izvor: Agencije