Iran otvara ambasadu u Saudijskoj Arabiji nakon sedam godina

Ovaj potez je napravljen u skladu sa sporazumom kojem je posredovala Kina, a koji su Iran i Saudijska Arabija potpisali u Pekingu 10. marta.

Dvije regionalne sile postepeno su posljednjih mjeseci umanjivale tenzije, navodeći kako će to pomoći jačanju sigurnosti širom regije (AFP)

Vlasti Irana potvrdile su kako će ove sedmice ponovo otvoriti svoju ambasadu u Saudijskoj Arabiji, sedam godina od njenog zatvaranja zbog diplomatskog sukoba.

U kratkom saopćenju, objavljenom u ponedjeljak, glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanani je naveo kako će ambasada Teherana biti ponovo otvorena u utorak nakon čega će uslijediti i otvaranje konzulata u Džedi i predstavničkog ureda u Organizaciji islamske saradnje dan kasnije.

Nepoznato ime ambasadora

Dodao je kako su ambasada i konzulat već počeli na radu organizacije hodočašća na hadž i kako će biti „zvanično ponovo otvoreni u prisustvu zvaničnika ministarstava vanjskih poslova dvije države“.

Ovaj potez je napravljen u skladu sa sporazumom, kojem je posredovala Kina, a koji su Iran i Saudijska Arabija potpisali u Pekingu 10. marta, a u kojem je postavljen dvomjesečni rok za otvaranje ambasada. Iranske vlasti od tada su objavile kako su ambasade počele sa nekim praktičnim radom, ali im treba više vremena za ponovno otvaranje jer su zgrade bile zatvorene godinama.

Još nema zvanične potvrde kada će se saudijska ambasada u Teheranu ili konzulat u Mashhadu zvanično otvoriti niti ko će biti ambasador.

Teheran je imenovao Alirezu Enyatija, bivšeg predstavnika u Kuvajtu i zamjenika ministra vanjskih poslova za regionalne poslove, kao predstavnika u Rijadu, objavili su iranski mediji prošlog mjeseca.

Primjer Sirije

Rijad je prekinuo diplomatske odnose sa Teheranom 2016. nakon što su demonstranti upali u njihove predstavničke urede kako bi protestirali protiv smaknuća šiitskog vjerskog lidera u kraljevstvu gdje su suniti većina.

Dvije regionalne sile postepeno su posljednjih mjeseci umanjivale tenzije, navodeći kako će to pomoći jačanju sigurnosti širom regije.

Nakon sporazuma u martu, države regije su pratile saudijski primjer ka normalizaciji odnosa sa Sirijom i njenim predsjednikom Basharom al-Assadom koga su izolirali nakon krvavog razbijanja protesta 2011. kada je buknuo i deceniju dugi građanski rat.

Saudijska Arabija je sve više povezana i sa jemenskim pobunjeničkim pokretom Husi kojeg podržava Iran, a Teheran i Rijad od 2015. podržavaju zaraćene strane u Jemenu.

Izvor: Al Jazeera