Albanese: Prekid dijaloga Kine i SAD-a može imati razorne posljedice

Australski premijer pozvao je na veći međusobni angažman Washingtona i Pekinga, uz ocjenu da bi prekid dijaloga između te dvije supersile mogao imati razorne posljedice po svijet.

Ako ne smanjite pritiske na dijalog, uvijek postoji veći rizik da se pretpostavke preliju u nepovratnu akciju i reakciju, kazao je Anthony Albanese (EPA)

Australski premijer Anthony Albanese pozvao je na veći međusobni angažman Sjedinjenih Američkih Država i Kine, uz ocjenu da bi prekid dijaloga između te dvije supersile mogao imati razorne posljedice po svijet.

Odnosi SAD-a i Kine su na najnižoj tački u posljednjih nekoliko desetljeća, iz niza razloga, među kojima su i nesuglasice u vezi suvereniteta otoka Tajvan, cyber-špijunaža, kao i teritorijalni sporovi u Južnom kineskom moru.

“Ako ne smanjite pritiske na dijalog, uvijek postoji veći rizik da se pretpostavke preliju u nepovratnu akciju i reakciju. Posljedice takvog sloma, bilo oko Tajvana ili nečeg drugog, ne bi bile ograničene na velike sile ili mjesto njihovog sukoba, već bi bile razorne za cijeli svijet”, rekao je Albanese na otvaranju sigurnosnog samita u Singapuru, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kazao je kako podržava nastojanja američkog predsjednika Joea Bidena da otvori kanale komunikacije s Kinom.

Nastoje poboljšati odnose s Kinom

Albanesovi komentari dolaze u trenutku kada Australija nastoji stabilizirati vlastite odnose s Kinom, nakon trogodišnjeg zamrzavanja diplomatije i trgovinskih blokada koje Peking sada ublažava, navodi Reuters i dodaje da je Kina najveći trgovinski partner Australije.

“Imamo poboljšane odnose s Kinom, želimo s njima sarađivati tamo gdje možemo”, rekao je Albanese.

Australija će potrošiti 250 milijardi dolara u naredna tri desetljeća na program podmornica, što je dio šireg sigurnosnog pakta sa SAD-om i Velikom Britanijom, poznatog kao AUKUS.

Peking je ranije kritizirao australski dogovor objavljen u martu o kupovini američkih podmornica na nuklearni pogon.

“U jačanju odbrambenih sposobnosti naše nacije, cilj Australije nije da se pripremi za rat, već da ga spriječi putem odvraćanja i izgradnje otpornosti u regiji”, kazao je Albanese.

Izvor: Agencije