Džeda: U pucnjavi ispred američkog konzulata dvoje mrtvih

Napadač i zaštitar iz Nepala ubijeni su u napadu ispred američkog konzulata u Džedi.

Saudijske specijalne snage u akciji ispred američkog konzulata u Džedi 2004., nakon napada na zgradu (AP)

U pucnjavi ispred konzulata Sjedinjenih Američkih Država u lučkom gradu Džedi u Saudijskoj Arabiji, poginule su dvije osobe, nepalski zaštitar i napadač koji je prvi otvorio vatru.

Dužnosnici SAD-u i Saudijske Arabije potvrdili su incident u srijedu kazavši da je u toku istraga o napadu.

“Osoba u automobilu zaustavila se u blizini zgrade američkog konzulata u Džedi i izašla iz njega noseći vatreno oružje u ruci”, rekao je glasnogovornik policije regije Meka.

Eeagirale su sigurnosne vlasti imuslijedila je razmjena vatre.

Saudijska novinska agencija (SPA), državna novinska kuća, objavila je vijest o smrti zaštitara, koji je bio dio privatnog osiguranja konzulata.

Nijedan američki državljanin nije povrijeđen u pucnjavi, saopćio je nakon toga američki State Department.

U saopćenju se dodaje kako, “američka ambasada i konzulat ostaju u kontaktu sa saudijskim vlastima dok istražuju incident”.

Brojni napadi

Američki konzulat u lučkom gradu na Crvenom moru, u kojem živi više od 4,7 miliona ljudi, i prije je bio meta nasilja, uključujući i ono 2016.

Te godine, zaštitari su identificirali sumnjivu osobu u blizini parkirališta bolnice Dr. Suleiman Faqeeh, preko puta konzulata.

Kada su prišli osobi, “raznio se samoubilačkim pojasom”, prema saudijskom ministarstvu unutarnjih poslova. Bombaš je poginuo, a još dvoje je povrijeđeno.

Eksplozija se poklopila s američkim praznikom Dana nezavisnosti, koji se održava 4. jula, kao i s krajem Ramazana te godine. Tri druga samoubilačka napada dogodila su se istog dana, jedan u Medini, koji je ciljao na Poslanikovu džamiju, i dva na džamiju u istočnom gradu Katifu.

Stari historijski dio grada Džede(Hassan Ammar/AP)

Konzulat u Džedi također je bio meta napada 2004. godine, u kojem je pet ljudi upalo u zgradu vatrenim oružjem i eksplozivom.

Četiri saudijska pripadnika sigurnosnih službi ubijena su ispred konzulata i pet službenika unutar konzulata. Medijski izvještaji iz tog vremena govore da je 18 zaposlenika i tražitelja vize nakratko držano kao taoci prije nego što su saudijske snage stigle.

Trojica od petorice napadača također su ubijena na mjestu događaja. Druga dvojica su ranjena. Godine 2013. sud u Saudijskoj Arabiji osudio je jednog čovjeka na smrt zbog njegove uloge u napadu 2004. i još 19 na 25 godina zatvora. Za napad je okrivljena Al-Qaida.s

Izvor: Al Jazeera i agencije