Tsipras podnio ostavku na mjesto predsjednika Syrize

Alexis Tsipras je rekao da je Syriza nakon izbora dobila zadatak da bude zvanična opozicija i da se drastično promijeni.

Alexis Tsipras je nakon lošeg izbornog rezultata odlučio napustiti čelo stranke (EPA)

Alexis Tsipras danas je podnio ostavku na mjesto lidera ljevičarske stranke Syriza, objavio je Reuters, prenosi Tanjug.

Na parlamentarnim izborima koji su za vikend održani u Grčkoj uvjerljivo je pobijedila Nova demokratija premijera Kyriakosa Mitsotakisa, dok je Tsiprasova Syriza osvojila nešto manje od 18 posto glasova.

U obraćanju nakon poraza na izborima Tsipras je rekao da je “izborni rezultat negativan za tu stranku, ali i za društvo i demokratiju”.

Tsipras je danas rekao da je Syriza nakon izbora dobila zadatak da bude zvanična opozicija i da se drastično promijeni, navodi grčki list Katimerini.

“I moramo se hitno reorganizovati. Hajde da ne dozvolimo da ijedan dan propadne, kako u obračunu s vlašću, tako i u obračunu s vlastitim slabostima”, poručio je Tsipras.

Put u bolje sutra

Istakao je da je imao čast biti prvi ljevičarski premijer u Grčkoj.

“Na putu na kojem je svaki dan bio bitka suočili smo se s Evropom koja je sumnjičava prema Grčkoj”, ukazao je Tsipras.

Dodao je da je ponosan na sve što je postignuto.

“Nova Syriza može biti nada za bolje sutra. Uvijek ću služiti toj svrsi. Nadi za bolje sutra”, rekao je Tsipras.

Tsipras je rekao da neće biti kandidat za novog čelnika stranke, ali da će ostati aktivan član.

Dužnička kriza

Tsipras je bio četvrti premijer koji je vladao tokom dužničke krize Grčke vlade 2010-ih.

Izvorno otvoreni kritičar politika štednje primijenjenih tokom krize, njegov mandat na dužnosti obilježio je intenzivnu politiku štednje, uglavnom u kontekstu trećeg paketa EU-a za spašavanje Grčke (2015–2018).

U januaru 2015. Tsipras je vodio Syrizu do pobjede na prijevremenim parlamentarnim izborima, osvojivši 149 od 300 mjesta u Grčkom parlamentu i formirajući koaliciju s Nezavisnim Grcima.

Krajem augusta 2015, nakon sedam mjeseci premijerskog mandata, izgubio je većinu nakon unutarstranačkih prebjega, najavio ostavku i pozvao na prijevremene izbore koji su se održali sljedećeg mjeseca.

Nade i razočarenja

Na izborima u septembru 2015. Tsipras je vodio Syrizu do još jedne pobjede, osvojivši 145 od 300 mjesta i ponovno formirajući koaliciju s Nezavisnim Grcima.

Opozicijske stranke u Grčkoj optužile su Tsiprasa za populizam jer je obećavao stvari koje nije mogao ispuniti.

Također ga optužuju da je kapitulirao pred zajmodavcima donošenjem sve oštrijih mjera štednje kako bi svoju zemlju zadržao na površini u suprotnosti sa svojim predizbornim obećanjima.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada