Ruski mediji: Pritvoren general Surovikin zbog Wagnerove pobune

List ‘The Moscow Times’ na ruskom jeziku i jedan ruski vojni bloger izvijestili su o hapšenju Surovikina zbog veza sa pobunom grupe Wagner.

Surovikin, kojeg su ruski mediji prozvali 'General Armagedon' zbog njegove navodne nemilosrdnosti, veteran je ruskih ratova u Čečeniji i Siriji kojeg je odlikovao ruski predsjednik Vladimir Putin (Reuters)

Ruske vlasti su navodno pritvorile generala Sergeja Surovikina, zamjenika komandanta ruskih vojnih operacija u Ukrajini, usred najavljene čistke vojnih zvaničnika nakon kratkotrajne pobune Wagnerovih plaćeničkih snaga, prema izvorima na koje se pozivaju novine Moscow Times i jedan ruski vojni bloger.

Surovikin, kojeg su ruski mediji prozvali “General Armagedon” zbog njegove navodne nemilosrdnosti, veteran je ruskih ratova u Čečeniji i Siriji kojeg je odlikovao ruski predsjednik Vladimir Putin.

Pozivajući se na dva izvora bliska ruskom ministarstvu odbrane, online list The Moscow Times na ruskom jeziku, objavio je da je Surovikin uhapšen zbog toga što je, kako je jedan od neimenovanih izvora naveo, odabrao “stranu [šefa Wagnera Jevgenija] Prigožina tokom pobune”.

Ruski vojni bloger Vladimir Romanov također je izvijestio o hapšenju Surovikina u srijedu, prema Moscow Timesu, dok je istraživački centar Institut za proučavanje rata (ISW) sa sjedištem u Washingtonu izvijestio o drugom ruskom izvoru koji tvrdi da su vojni “saradnici” Surovikina “optuženi za saučesništvo u pobuni”.

Rusko ministarstvo odbrane još nije komentarisalo izveštaje o Surovikinovom pritvoru, navodi list.

ISW je u srijedu izvijestio da je istaknuta ruska vojna blogerska stranica utvrdila da je u toku “čistka velikih razmjera” ruskog vojnog zapovjedništva nakon pokušaja Wagnerovih snaga da uđu u Moskvu i uhapse visoke vojne čelnike zemlje.

Rusko ministarstvo odbrane prolazi kroz ono što je Rybar, pro-kremljovski kanal za vojnu analizu na Telegramu, opisao kao „testiranje“ lojalnosti usred očigledne”neodlučnosti” nekih u ruskoj vojnoj komandi kada je u pitanju slamanje Wagnerove pobune i njihove “podrške” privatnim plaćeničkim snagama, izvijestio je ISW.

Rybar je pisao da je ustanak Wagnerovih snaga “postao izgovor za masovnu čistku u redovima ruskih oružanih snaga”.

“Ako ruske vlasti uhapse Surovikina, onda će Kremlj vjerovatno koristiti Surovikina i njegove podružnice kao žrtvene jarce da javno objasni zašto su ruska vojska i ruski aparati unutrašnje sigurnosti loše odgovorili na pobunu i da opravda potencijalnu reviziju ruskog vojnog vrha”, napisao je ISW.

“ISW u ovom trenutku ne može potvrditi nijednu od ovih spekulacija o promjenama komande, ali je očigledno da oružana pobuna i dalje ima značajne posljedice u informacionom prostoru.”

Peskov: Puno nagađanja

Novinska agencija Reuters citirala je u srijedu tri zvaničnika Sjedinjenih Američkih Država koji su rekli da je poznato da je Surovikin naklonjen Wagnerovoj pobuni, ali nije jasno da li je on aktivno podržava.

Surovikin je podržavao Prigožina, ali zapadne obavještajne službe nisu sa sigurnošću znale da li je on na bilo koji način pomogao pobuni. Kako se ustanak odvijao, on je javno pozvao Wagnerove borce da se vrate u svoje baze u subotu, prenio je Reuters.

New York Times je također objavio da je Surovikin unaprijed znao da Prigožin planira pobunu i da ruske vlasti provjeravaju da li je saučesnik.

Kremlj, upitan u srijedu o izvještaju Timesa, rekao je da će biti “mnogo spekulacija” nakon Wagnerove pobune, u kojoj su plaćenici navodno došli na 200 kilometara od Moskve.

“Sada postoji mnogo različitih spekulacija i tračeva oko ovih događaja”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u srijedu, prenose ruske novinske agencije.

“Mislim da je to primjer toga”, rekao je, odbacujući izvještaj Timesa.

Ruska vojska i narod “svi su stajali uz predsjednika (Vladimira Putina) tokom pobune”, dodao je Peskov.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko potvrdio je u utorak da je šef Wagnera, Prigožin, stigao u zemlju u sklopu sporazuma kojim je on posredovao i koji je za dlaku spriječio Wagnerove plaćenike da marširaju u Moskvu. Wagnerovim borcima ponuđena je napuštena vojna lokacija gdje mogu da “stave svoje šatore dok razmišljaju šta dalje”, rekao je Lukašenko.

Oslabljeni Putin

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u srijedu da je neuspjela pobuna oslabila Putina, ali nije jasno hoće li to povećati vjerovatnost da Kremlj povuče svoje trupe iz Ukrajine.

“Vjerujem da je oslabljen jer to pokazuje da autokratske strukture moći imaju pukotine i da nije tako čvrsto u sedlu kao što uvijek tvrdi,” rekao je Scholz u jednosatnom intervjuu za njemačku televiziju ARD.

Scholz je rekao da ne želi da učestvuje u spekulacijama o tome koliko dugo će Putin vjerovatno ostati na funkciji, rekavši da je cilj Zapada u podršci Ukrajini da joj pomogne da se odbrani, a ne da izazove promjenu režima u Rusiji.

Upitan da li se u bilo kom trenutku u subotu nadao da je pobuna Wagnerovih plaćenika kraj Putinove vladavine, rekao je da to ne bi imalo smisla jer je nije jasno da li bi ono što bi uslijedilo nakon Putina bilo bolje.

“Wagnerove trupe su vojna jedinica koja djeluje vrlo agresivno u cijelom svijetu, a vrlo konkretno i u ratu Rusije protiv Ukrajine”, rekao je Scholz.

Izvor: Al Jazeera i agencije