Krhotine Titana i mogući ostaci tijela putnika izvučeni na obalu

Obalna straža transportirat će dokazne materijale u američku luku gdje će ih analizirati mornaričko istražno tijelo osnovano ove sedmice radi službene istrage nesreće Titana.

Brod Horizon Arctic vraća se sa dijelovima podmornice Titan u luku St John's, Newfoundland, Kanada (David Hiscock/Reuters)

Ostaci turističke podmornice Titan uništene u imploziji u kojoj je poginulo pet osoba pronađeni su, kao i mogući ostaci tijela putnika, te izvučeni na obalu radi istrage, objavila je američka Obalna straža, prenosi Hina.

Ostaci Titana, koji je implodirao 18. juna spuštajući se prema olupini Titanica, kao i navodni ostaci tijela putnika prevezeni su u luku St. John's u Newfoundlandu u Kanadi, oko 650 kilometara sjeverno od mjesta nesreće, prenosi Reuters.

Obalna straža transportirat će dokazne materijale u američku luku gdje će ih analizirati mornaričko istražno tijelo osnovano ove sedmice radi službene istrage nesreće Titana.

Službena analiza

Američki stručnjaci “obavit će i službenu analizu navodnih ostataka tijela putnika koji su pažljivo uzeti s olupine na mjestu nesreće”, dodaje se u saopćenju Obalne straže.

Očekuje se da će ispitivanje ostataka rasvijetliti uzroke implozije podmornice Titan u kojoj je pet osoba krenulo prema olupini Titanica koji je prije 100 godina potonuo u sjevernom Atlantiku.

Fragmenti podmornice, koja je izgubila kontakt s brodom oko jedan sat i 45 minuta nakon početka dvosatnog urona, pronađeni su na dnu okeana 488 metara od olupine Titanica.

“Naš tim je uspješno dovršio operacije na moru”, objavila je Pelagic Research Services, kompanija za istraživanje mora.

“Radimo danonoćno već deset dana, kroz fizičke i mentalne izazove ove operacije, i nestrpljivi smo, jedva čekamo da  završimo misiju i vratimo se svojim najmilijima.”

Pelagic je osigurao vozilo na daljinsko upravljanje (ROV), Odysseus 6K, koje je pročešljalo dno okeana na lokaciji oko 3,8 km ispod površine.

Kanadski Odbor za sigurnost u saobraćaju radio je zajedno s timovima iz Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Velike Britanije, kao i privatnim kompanijama poput Pelagica, na pronalaženju ostataka podmornice.

Druga kompanija, Horizon Maritime, osigurala je brod Horizon Arctic, koji je odvukao Odysseus ROV u vode iznad olupine i donio dijelove natrag u matičnu luku u St John’su.

Kanadski odbor rekao je da planira provesti sigurnosnu istragu Titana i njegovog teretnog broda Polar Prince koji plovi pod kanadskom zastavom. Istraživanje će se odvijati u tri faze: terenska faza za prikupljanje informacija, faza “ispitivanja i analize” i konačni izvještaj.

Brojne nepravilnosti

Američka obalna straža također će sazvati “pomorski istražni odbor” ili MBI. “MBI je najviši nivo istrage u Obalnoj straži”, objašnjeno je u saopćenju objavljenom u nedjelju.

Zabrinutost za sigurnost pojavila se nakon katastrofe Titana, budući da su se bivši putnici javili i prenijeli svoja iskustva s komunikacijskim greškama, problemima s potisnicima i drugim problemima.

Dijelovi uništene podmornice Titan prekriveni su ceradom dok se istovaruju u St John's (David Hiscock/Reuters)

Stručnjaci su također doveli u pitanje korištenje novijih, eksperimentalnijih materijala poput karbonskih vlakana za izradu podmornice, za razliku od bolje ispitanih materijala kao što je ugljični čelik.

Prema pravnim dokumentima koje je prvi objavio The New Republic, bivši inženjer OceanGatea, David Lochridge, izrazio je zabrinutost zbog dizajna podmornice i relativnog nedostatka testiranja pod visokim pritiskom.

OceanGate je tužio Lochridgea za kršenje ugovora povezanog s njegovim komentarima o Titanu, a Lochridge je uložio protutužbu, tvrdeći da ga je kompanija pokušala “ušutkati”. Dogodilo se to 2018.godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije