Međunarodni sud odobrio novu istragu protiv sigurnosnih snaga Venecuele

Tužioci vjeruju da su snage predsjednika Nicolasa Madura upotrijebile prekomjernu silu, proizvoljno pritvarale i mučile građane tokom gušenja antivladinih protesta 2017.

Pristaše opozicije sudjeluju na skupu u znak obilježavanja Dana mladosti i protestu protiv vlade [Manaure Quintero/Reuters]

Međunarodni krivični sud odobrio je da međunarodni tužioci nastave istragu navodnih zločina sigurnosnih snaga predsjednika Nicolasa Madura u Venecueli, pošto je istraga u toj zemlji neuspjela.

Predhodno je sud u aprilu prošle godine prekinuo istragu o navodnim zločinima protiv čovječnosti uključujući upotrebu prekomjerne sile i mučenja, jer je Venecuela zatražila da preuzme slučaj.

Sedam mjeseci kasnije tužilac Karim Khan tražio je da se ponovo otvori istraga rekavši da su napori Venecuele ka ostvarivanju pravde “i dalje nedovoljni po obimu ili još nisu imali nikakav konkretan uticaj na potencijalno relevantne postupke”.

Sudije su se složile i sud je saopštio da postupci u Venecueli “ne odražavaju u dovoljnoj mjeri obim” namjeravane istrage, uključujući i to što se nisu fokusirali na počinioce iznad “niskog nivoa”, piše AP a prenosi Beta.

Pravda za žrtve zlostavljanja

Human Rights Watch je pozdravio odluku. Predstavnica te organizacije za Ameriku Juanita Goebertus je rekla da su “današnjom odlukom sudije MKS-a utrle jedini mogući put ka pravdi za žrtve zlostavljanja od strane vlade Nicolasa Madura”.

Prije tri sedmice Khan je posjetio Venecuelu i potpisao memorandum sa Madurom da se otvori kancelarija tužilaca MKS-a.

Slučaj su sudu 2018. godine iznijele članice MKS-a Argentina, Kanada, Kolumbija, Čile, Paragvaj i Peru, koje su tražile istragu o navodnim zločinima u Venecueli od početka 2014. godine, godinu dana pošto je Maduro preuzeo dužnost.

Khanova prethodnica, Fatoua Bensouda, sprovela je preliminarnu istragu i 2020. rekla da je našla razuman osnov da zaključi da su zločini protiv čovječnosti počinjeni u Venecueli. Njena istraga se uglavnom fokusirala na navode o prekomjernoj sili i proizvoljnom pritvaranju i mučenju koje su snage sigurnosti primjenjivale tokom gušenja antivladinih protesta 2017. godine.

Izvor: Agencije