Erdogan: Turska će se suprotstaviti svakoj prijetnji svetosti i statusu džamije Al-Aksa

Ankara će nastaviti podržavati palestinsko pitanje, rekao je turski predsjednik palestinskom lideru Mahmoudu Abbasu.

Još jedan Kurban-Bajram bit će obilježen u žalosti, rekao je Erdogan Abbasu (EPA)

Turska će se nastaviti suprotstavljati bilo kojoj akciji koja bi mogla naštetiti svetosti i statusu džamije Al-Aksa u okupiranom Istočnom Jerusalemu, rekao je u utorak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan je u telefonskom razgovoru uputio čestitku palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu povodom muslimanskog praznika Kurban-Bajrama, navodi se u saopštenju Direkcije za komunikacije pri uredu turskog predsjednika.

“Ankara će nastaviti podržavati palestinsko pitanje”, poručio je Erdogan Abbasu, dodajući da će još jedan Kurban-Bajram biti obilježen u žalosti zbog nedavnih događaja na okupiranoj Zapadnoj obali, prenijela je Anadolija.

Napadi na izbjeglički kamp

Izraelska vojska je u ponedjeljak izvela niz zračnih napada na izbjeglički kamp Jenin na okupiranoj Zapadnoj obali, ubivši najmanje sedam Palestinaca, uključujući dječaka i djevojčicu, dok je povrijeđen 91 Palestinac i sedam izraelskih vojnika, navodi se u saopštenju Ujedinjenih nacija.

Erdogan je izrazio saučešće onima koji su izgubili živote u napadu, poželivši strpljenje i hrabrost njihovim porodicama.

Izvor: Agencije