Sirijski dobrovoljci na strani Rusije: Koliko ih ima, gdje se bore i koliko novca dobivaju

Arapski i zapadni mediji su izvještavali da su se deseci hiljada sirijskih građana priključili ruskom ratu protiv Ukrajine.

Ruski portal navodi, pozivajući se na arapske izvore, da je više od 40.000 sirijskih boraca izrazilo želju da se pridruži Rusiji u njenoj borbi protiv Ukrajine (Al Jazeera)

Ruski portal navodi, pozivajući se na arapske izvore, da je više od 40.000 sirijskih boraca izrazilo želju da se pridruži Rusiji u njenoj borbi protiv Ukrajine.

U izvještaju objavljenom na ruskom portalu News.ru, Matvej Zagonni piše da je sirijski predsjednik Bashar al-Assad prije tri mjeseca izjavio da se osobe zainteresirane za dobrovoljno pridruživanje Moskvi mogu direktno javiti ruskoj strani. Također, arapski i zapadni mediji su i prije toga izvještavali da su se deseci hiljada sirijskih građana priključili ruskom ratu protiv Ukrajine.

Kako su počeli pozivi sirijskim dobrovoljcima?

Američki Wall Street Journal objavio je prvi put 6. marta 2022. da je Rusija počela regrutirati sirijske dobrovoljce kako bi ih poslala na ratište protiv Ukrajine.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je 11. istog mjeseca službeno objavio da je više od 16.000 dobrovoljaca s Bliskog istoka izrazilo želju da ode u Ukrajinu kako bi podržali ruske snage.

Organizacija za ljudska prava “Sirijci za istinu i pravdu” priznala je da je za mnoge Sirijce prilika da sudjeluju u ruskom ratu protiv Ukrajine i primaju novac za to postala zapravo jedina šansa da osiguraju pristojan život.

Koliko se novca nudi Sirijcima?

Prema dostupnim informacijama, sirijski dobrovoljci na ratištima primaju različite iznose ovisno o iskustvu, kompetencijama i koliko su blizu prvoj liniji za vrijeme službe.

Prema nekim informacijama, Sirijci zarađuju oko sedam hiljada dolara za sedam mjeseci angažmana na teritoriji Ukrajine. Drugi izvori tvrde da je mjesečna plaća oko tri hiljade dolara. Dok se dobrovoljac bori na strani Rusije, njegova porodica je snabdjevena namirnicama kod kuće, a u slučaju njegove pogibije porodica dobiva odštetu od oko 15.000 dolara.

Šta se traži od sirijskih dobrovoljaca?

Analitičari Italijanskog instituta za međunarodne političke studije (ISPI) kažu da su dva glavna uvjeta za izbor: da dobrovoljac ima iskustvo u borbenim operacijama, te da prosječna dob bude između 23 i 43 godine.

Koliko je sirijskih dobrovoljaca u ovom ratu?

Autor napominje da su konačnu selekciju prošli samo najiskusniji borci iz borbenih grupa koje je obučavala ruska vojska u Siriji, a koji su se uspješno borili protiv “terorističkih organizacija”, pa čak i savladali ruski jezik.

Prema medijskim izvještajima, uglavnom je riječ o borcima iz 5. dobrovoljačkog korpusa i 25. divizije elitnih specijalnih snaga u sirijskoj vojsci, nazvanih “Tigrovi”.

Prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava, selekciju su prošli i neki borci “Brigade Al-Quds”, povezane sa sirijskim režimom, koji su se istakli u borbama protiv oružanih skupina.

Zašto svi sirijski dobrovoljci nisu stigli na ratište?

U martu prošle godine glasnogovornik Pentagona John Kirby priznao je da američka vojska nije uočila priliv unajmljenih ili regrutiranih sirijskih plaćenika u Rusiju. Washington je to objasnio time da su neki dobrovoljci zanemarili potrebne uvjete i prijavili se bez neophodnog iskustva.

U međuvremenu su arapske agencije iznijele još jednu verziju priče, prema kojoj Rusija nije izdvojila dovoljno sredstava za prekvalifikaciju desetaka hiljada Sirijaca koji su navikli na drugačije uvjete ratovanja.

Zaklada Carnegie za međunarodni mir utvrdila je da Rusiji nije potreban toliki broj sirijskih dobrovoljaca, koji zbog jezične barijere ne mogu biti od stvarne koristi u sukobu. Brojni analitičari smatraju da njihova prisutnost može biti ozbiljna prepreka borbenim misijama. Ovi Sirijci mogu obavljati samo najosnovnije zadatke, poput čuvanja objekata ili čišćenja.

Šta rade sirijski dobrovoljci?

Prema izvorima agencije Middle East Eye u Damasku, Sirijci koji su ušli na ratište u Ukrajini uglavnom su angažirani na zaštiti položaja u Lugansku i Donjecku. “Sirijci nisu uključeni u prave borbe, jer uglavnom obavljaju logističke zadatke u blizini prve linije”, rekao je anonimni izvor.

Mediji tvrde da se Sirijci šalju na prve linije samo u hitnim slučajevima, a primijećeno je učešće sirijskih dobrovoljaca u bitkama za Donjeck i Herson. Riječ je o pripadnicima privatnih vojnih kompanija.

Izvor: Agencije