Ekspert UN-a za ljudska prava: SAD se treba izviniti zatvorenicima iz Guantanama

Prema kriteriju međunarodnog prava vlada SAD-a je tretirala okrutno, nehumano i ponižavajuće zatvorenike u logoru Guantanamo, kaže UN.

Zatvor Guantanamo otvoren je početkom 2002. za pripadnike Al-Kaide odgovorne za napade 11. septembra i za njihove pomagače (EPA)

Ekspert za ljudska prava Ujedinjenih naroda Fionnuala Ni Aolain izjavila je da je prema kriteriju međunarodnog prava vlada SAD-a tretirala okrutno, nehumano i ponižavajuće zatvorenike u logoru Guantanamo.

Ona je pozvala zvanični Washington da se izvini za nehumano postupanje i obešteti oštećene.

“Nakon dvije decenije provedene u pritvoru, patnja onih koji su boravili u Guantanamu je duboka i traje i dalje”, rekla je Aolain u razgovoru sa novinarima nakon posjete eksperta UN-a pritvorskom objektu u zalivu Guantanamo  na Kubi, prenosi Reuters.

Ona je poručila da američka vlada mora hitno osigurati pravno rješenje, izvinjenje i garancije da se ovako nešto više neće ponoviti.

Pentagon nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Zatvor osnovan nakon 11. septembra

Zatvor je 2002. godine osnovao tadašnji američki predsjednik George Bush kako bi u njega bili zatvoreni osumnjičeni nakon napada na Sjedinjene Američke Države 11. septembra.

Na vrhuncu je brojao oko 800 zatvorenika, prije nego što se broj počela smanjivati.

Predsjednik Joe Biden je rekao da želi zatvoriti ustanovu, ali tek treba predstaviti plan kako to učiniti, dok se u zavoru još nalazi tridesetak zatvorenika.

Izvor: Agencije