Lavrov: Provjeravamo jesu li zapadne službe bile umiješane u pobunu

Šef ruske diplomatije rekao je da je američka ambasadorica u Rusiji poslala signale da Washington nije umiješan u pobunu Wagnera.

Lavrov: Za SAD-a je pobuna Wagnera unutarnje pitanje Rusije (Reuters)

Ruske obavještajne službe istražuju jesu li zapadne obavještajne agencije imale ulogu u pobuni koju su u subotu pokrenuli borci plaćeničke grupe Wagner, kazao je u ponedjeljak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

U intervjuu za rusku televiziju RT, Lavrov je rekao da je američka ambasadorica Lynne Tracy u nedjelju razgovarala s ruskim predstavnicima i dala “signale” da Sjedinjene Američke Države nisu umiješane u pobunu, ali je kazala kako se nada da će ruski nuklearni arsenal biti siguran, prenosi TASS.

Lavrov također navodi kako je Tracy rekla da je pobuna unutarnje pitanje Rusije.

Nekoliko zapadnih čelnika poručilo je kako incident pokazuje da je nestabilnost u Rusiji sve veća.

‘Pobuna pokazala krhkost ruskog režima’

Pobuna Wagnera pokazala je slabost ruskog vodstva, kazao je u ponedjeljak glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“To također pokazuje koliko je teško i opasno za predsjednika (Vladimira) Putina oslanjati se na plaćenike, što se zapravo i okrenulo protiv njega”, rekao je Stoltenberg novinarima na vojnom poligonu u Pabradeu u Litvi.

“Pokazuje i krhkost ruskog režima, ali nije na NATO-u da se upliće u ta pitanja. To je ruska stvar”, dodao je.

Na pitanje postoje li dokazi da su ukrajinske ili zapadne obavještajne službe umiješane u pobunu, Lavrov je odgovorio: “Radim u ministarstvu koje ne prikuplja dokaze o nezakonitim radnjama, ali imamo takve strukture i uvjeravam vas da oni to već rade.”

Zbog trenutne situacije postavlja se pitanje što će biti s Wagnerovim operacijama u afričkim zemljama poput Malija i Srednjoafričke Republike gdje Wagner igra važnu ulogu u sukobima.

Lavrov je za RT rekao da su i Mali i Srednjoafrička Republika održavali službene kontakte s Moskvom uz odnose s Wagnerom.

“Nekoliko stotina vojnika radi u Srednjoafričkoj Republici kao instruktori. Taj će se posao, naravno, nastaviti”, kazao je.

Izvor: Agencije