Erdogan poručio šefu NATO-a da Švedska mora zaustaviti demonstracije Kurda

Turska se protivi nastojanju Švedske da se pridruži zapadnom vojnom savezu, tvrdeći da zemlja krije ‘teroriste’.

Erdogan je rekao Stoltenbergu u telefonskom razgovoru u nedjelju da Turska ima konstruktivan stav (Reuters)

Švedska mora zaustaviti demonstracije pristalica zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK) u Stockholmu kako bi dobila zeleno svjetlo za svoju kandidaturu za članstvo u NATO-u, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan generalnom sekretaru NATO-a.

Erdogan je rekao Stoltenbergu u telefonskom razgovoru da Turska ima konstruktivan stav, ali je švedska promjena zakona o “terorizmu” kako bi se ispunili zahtjevi Ankare “besmislena” dok pristalice PKK-a nastavljaju s demonstracijama u zemlji, saopćeno je iz Turskog predsjedništva.

Turska se usprotivila nastojanju Švedske da se pridruži zapadnom vojnom savezu, navodeći sigurnosne razloge, ali su članice bloka i šef NATO-a izrazili nadu da će postati članica na vrijeme za samit koji se održava sredinom jula u Vilniusu.

Finska se pridružila NATO-u u aprilu, ali Turska i dalje blokira članstvo Švedske. Prošle sedmice Erdogan je rekao da ne treba očekivati zeleno svjetlo od Ankare na samitu u Vilniusu osim ako se time ne spriječe demonstracije “protiv Turske”.

Novi zakon nije dovoljan za Ankaru

Ankara kaže da Švedska pruža utočište članovima “terorističkih” skupina, posebice onih koje pripadaju PKK-u koji su Turska, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države proglasile terorističkom organizacijom.

Švedska je nedavno uvela novi zakon kako bi otežala financiranje ili podršku “terorističkim skupinama”, za koji je Ankara rekla da nije dovoljno uvjerljiv.

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom u srijedu je rekao da bi Turski parlament trebao početi ratifikaciju švedske kandidature jer je Stockholm ispunio svoje obveze prema sporazumu s Ankarom.

Švedska i Finska prošle su godine poništile desetljeća vojne nesvrstanosti i podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Erdogan i Stoltenberg su, također, razgovarali o najnovijem razvoju događaja u vezi s članstvom Rusije i Švedske u NATO-u, navodi se u saopćenju Uprave za komunikacije Predsjedništva.

Strane su istaknule da je prestanak napetosti u Rusiji “spriječio pojavu nepovratnih humanitarnih tragedija na ukrajinskom terenu”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije