Obavještajne agencije SAD-a bez dokaza o izlasku COVID-a iz kineske laboratorije

Američke obavještajne agencije nisu pronašle direktne dokaze da je COVID-19 izašao iz kineske laboratorije, navodi se u izvještaju sa kojeg je skinuta oznaka tajnosti.

Sve američke obavještajne agencije slažu se da COVID-19 nije razvijen kao biološko oružje, navodi se u izvještaju (Reuters)

Američke obavještajne agencije nisu pronašle direktne dokaze da je COVID-19 izašao iz kineske laboratorije, navodi se u izvještaju sa kojeg je skinuta oznaka tajnosti.

Ured direktora Nacionalne obavještajne službe (ODNI) saopštio je da i prirodno i laboratorijsko porijeklo ostaju vjerovatni scenariji, prenio je Tanjug BBC.

Uočeno je da se većina američkih obavještajnih agencija slaže da virus nije genetski modificiran ili “laboratorijski prilagođen”.

Porijeklo pandemije je predmet žučne debate u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kina je snažno odbacila teoriju laboratorijskog curenja.

Izvještaj ODNI-ja objavljen je petak navečer nakon što je Kongres usvojio zakon u martu koji daje američkim obavještajnim službama rok od 90 dana da skinu tajnost sa onoga što su saznali o Institutu za virusologiju u Wuhanu (WIV).

Centralna obavještajna agencija (CIA) i još jedna agencija i dalje nisu u stanju da utvrde tačno porijeklo pandemije COVID-a 19, jer se obje (prirodne i laboratorijske) hipoteze oslanjaju na značajne pretpostavke ili se suočavaju sa izazovima sa konfliktnim izvještavanjem, navodi se u izvještaju objavljenom na deset stranica.

Prenos virusa

Četiri agencije vjeruju da je virus prenijet sa životinja na ljude, navodi se u izvještaju.

Dvije agencije – Odjeljenje za energetiku i FBI – i dalje vjeruju da je virus procurio iz laboratorije.

U izvještaju se navodi da američka obavještajna zajednica još ne može da isključi mogućnost da je virus došao iz laboratorije.

Sve američke obavještajne agencije slažu se da COVID-19 nije razvijen kao biološko oružje, navodi se u izvještaju.

U njemu se navodi da su WIV i kineska vojska sarađivale u radu na korona virusu za potrebe javnog zdravlja, ali ne i na infekcijama koje su vjerovatno mogle da izazovu COVID-19.

Ali u izvještaju se, također, navodi da su naučnici u WIV-u konstruirali “himere” ili kombinacije korona virusa i koristili tehnike obrnute genetske klonacije koje bi mogle da sakriju namjerne promjene.

Navodi se i da neki istraživači vjerovatno nisu koristili adekvatne mjere predostrožnosti prije pandemije.

Međutim, američke obavještajne službe nisu upoznate sa specifičnim incidentom biološke sigurnosti u laboratoriji u Wuhanu koji je izazvao epidemiju COVID-19, navodi se u izvještaju.

Izvor: Agencije