Grčka ulazi u posljednji dan kampanje za nedjeljne nacionalne izbore

Nedjeljni izbori se održavaju prema novim pravilima koja pobjedniku daju do 50 bonus mjesta u parlamentu, što olakšava formiranje jednostranačke vlade.

Glasačka kutija na biračkom mjestu, nakon zatvaranja birališta na dan općih izbora u Grčkoj, u Solunu, 21. maja 2023. (Reuters)

Grčka je u petak ušla u posljednji dan kampanje za nedjeljne nacionalne izbore, a konzervativni čelnik Kirijakos Mitsotakis ima za cilj učvrstiti rezultate koje je postigao na prošlomjesečnom glasanju.

Ovi se izbori održavaju po drugačijem sistemu, što znači da će on dobiti veći udio u parlamentu ukoliko ponovi ili poboljša svoj majski učinak, dok ankete pokazuju da hoće, piše AFP.

Mitsotakis, 55-godišnji diplomac Harvarda koji traži drugi četvorogodišnji mandat, održat će svoj posljednji miting na centralnom trgu Sintagma u Atini u petak navečer, prenijela je Fena.

Nakon što je Grčku usmjerio ka rastu u jeku globalne neizvjesnosti, Mitsotakis obećava dodatno smanjenje poreza, povišice plata i jačanje javnog zdravstva.

Novi izborni sistem

“Imamo više iskustva i veći polet. Zato insistiram da je robusna Nova demokratija jedini put koji u konačnici vodi ka snažnoj Grčkoj”, poručio je pristalicama u Solunu.

Mitsotakisova stranka Nova demokratija u maju je odnijela pobjedu s rezultatom od 40,79 posto osvojenih glasova, više od 20 posto ispred svog najbližeg suparnika, bivšeg ljevičarskog premijera Alexisa Tsiprasa.

Stranka, međutim, nije uspjela postići djelotvornu parlamentarnu većinu zbog pravila o proporcionalnoj zastupljenosti na prošlim izborima i odbila je formirati koalicijsku vladu.

Nedjeljni izbori se održavaju prema novim pravilima koja pobjedniku daju do 50 bonus mjesta u parlamentu, što olakšava formiranje jednostranačke vlade.

Izvor: Agencije