Uhapšena bivša premijerka Perua pod optužbom za zavjeru protiv države

Policija Perua uhapsila je bivšu premijerku Betssy Chavez zbog navodne umiješanosti u zavjeru protiv države i pridruživanja bivšem predsjedniku Pedru Castillu u ‘državnom udaru’.

Chavez je pritvorena u svom domu u južnom gradu Tacna po sudskom nalogu, više od šest mjeseci nakon što je Castillo uhapšen i zatvoren zbog optužbi za pobunu (Reuters)

Policija Perua uhapsila je bivšu premijerku Betssy Chavez zbog navodne umiješanosti u zavjeru protiv države i pridruživanja bivšem predsjedniku Pedru Castillu u “državnom udaru”, u najnovijem krivičnom postupku protiv političara u toj zemlji, prenio je Reuters.

Chavez je pritvorena u svom domu u južnom gradu Tacna po sudskom nalogu, više od šest mjeseci nakon što je Castillo uhapšen i zatvoren zbog optužbi za pobunu, prenosi Tanjug.

Ona je negirala da je kršila zakon.

Osim Chavez, istražuju se i drugi bivši ministri iz Castillove vlade koja je trajala 17 mjeseci, jer su navodno spremali pobunu.

Optužbe su proizašle iz Castillove objave prošlog decembra da će raspustiti Kongres i vladati uz pomoć uredbe, malo prije nego što su ga zastupnici pokušali svrgnuti s vlasti glasanjem.

Višemjesečno nasilje

Peruanska opozicija u Kongresu brzo je smijenila Castilla, a onda ga je policija uhapsila.

Castillovo uklanjanje s vlasti izazvalo je višemjesečno nasilje u protestima, u kojima je više od 60 ljudi nastradalo, uglavnom iz grupa starosjedilaca.

Sadašnja vlada koju vodi predsjednica Dina Boularte negirala je da je zloupotrijebila položaj tokom protesta, dodajući da će sarađivati sa istražnim organima.

Krivično vijeće Vrhovnog suda Perua izdalo je potjernicu za Chavez, objavio je sud na Twitteru, dok su tužioci tražili 18 mjeseci preventivnog pritvora.

Izvor: Agencije