Peru

Najmanje dvije osobe poginule su na protestima u glavnom gradu Perua Limi. Deseci hiljada protestuju otkad je parlament opozvao sada već bivšeg predsjednika Martina Vizcarru prije sedam dana. Smrti su potaknule ostavku barem jednog ministra, dok jačaju zahtjevi za ostavkom aktuelnog predsjednika Manuela Merina.

Peruanska ekonomija je na rubu kolapsa nakon pada od više od 30% prouzročenog pandemijom korona virusa. Milioni su ostali bez posla. Vlada pokušava provesti mjere za suzbijanje virusa, ali brojni stanovnici te latinskoameričke države ne poštuju pravila jer na sve načine pokušavaju sastaviti kraj s krajem. Iz Lime izvještava Mariana Sanchez.  

Zdravstveni radnici u Peruu protestuju zbog manjka zaštitne opreme, u zemlji s jednom od najviših stopa širenja korona virusa u Južnoj Americi. Dosad je testirano više od 200.000 građana, izgrađen je niz poljskih bolnica, a medicinski timovi raspoređeni su po cijeloj zemlji. Ipak, mnogi se žale da i dalje nije učinjeno dovoljno za zaštitu onih […]

Latinska Amerika postaje novo žarište pandemije. Tri dana zaredom broj novozaraženih veći je nego u SAD-u i Evropi. Najteže su pogođeni Brazil, Meksiko i Peru, zemlja koja je među prvima uvela potpunu blokadu, što nije spriječilo širenje virusa.

Pljušte ostavke u peruanskom državnom vrhu, a nakon raspuštanja Kongresa zemlja je potonula u još dublju političku krizu. Dok su građani zbunjeni razvojem situacije, pojedini političari vide izlaz u raspisivanju opštih izbora.