Sukobi u Sudanu nastavljeni nakon isteka trodnevnog primirja

Sukobi su izbili u nekoliko dijelova sudanske prijestolnice nakon što je istekao 72-satni prekid vatre u kome je zabilježeno nekoliko izvještaja o kršenjima primirja između suparničkih grupacija.

Sukob u Sudanu izbio je u jeku sporenja o međunarodno podržanim planovima za tranziciju s vojne vladavine nakon državnog udara 2021. (EPA)

Sukobi su izbili u nekoliko dijelova sudanske prijestolnice u srijedu nakon što je istekao 72-satni prekid vatre u kome je zabilježeno nekoliko izvještaja o kršenjima primirja između suparničkih vojnih grupacija, saopćili su svjedoci.

Neposredno prije okončanja primirja u šest sati ujutro po lokalnom vremenu zabilježene su borbe u sva tri grada koja čine širu regiju državne prijestolnice oko ušća Nila – Khartoum, Bahri i Omdurman, prenosi Fena.

Sudanska vojska i paravojne Snage za brzu podršku (RSF) međusobno se bore više od dva mjeseca, izazivajući uništavanje prijestolnice, uz široko rasprostranjeno nasilje u zapadnoj regiji Darfura i prisiljavajući više od 2,5 miliona ljudi da napuste svoje domove.

Svjedoci su kazali da su se vojni avioni mogli čuti u srijedu ujutro iznad Omdurmana, kao i protuzračna vatra s pozicija RSF-a, artiljerija iz baze u sjevernom Omdurmanu i kopnene borbe u južnom Khartoumu.

Prekid vatre posljednji je od nekoliko sporazuma o primirju koje su posredovale Saudijska Arabija i Sjedinjene Američke Države na pregovorima u Džedi.

Kršenje primirja

Kao i kod prethodnih prekida vatre, bilo je izvještaja o kršenjima primirja s obje strane.

U ponedjeljak navečer obje su se frakcije međusobno optuživale za veliki požar u sjedištu obavještajne službe, koje je smješteno u vojnom kompleksu u centru Khartouma oko koga se bore otkako su sukobi izbili 15. aprila.

Saudijska Arabija i SAD tvrde da će, ako zaraćene strane ne ispoštuju primirje, razmotriti odgodu pregovora u Džedi, koje kritičari dovode u sumnju kao neefikasne.

Sukob u Sudanu izbio je u jeku sporenja o međunarodno podržanim planovima za tranziciju s vojne vladavine nakon državnog udara 2021. i četiri godine nakon što je dugo vladajući autokrata Omar al-Bashir zbačen s vlasti tokom narodne pobune, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije