Washington Post: Mogu li dvije supersile sarađivati u izgradnji sigurnog svijeta

Dok se SAD bori da savlada izazov koji danas predstavlja Kina, trebao bi razmisliti o lekcijama naučenim iz uspjeha Amerike da pobjedi u hladnom ratu sa SSSR-om, smatra profesor na Harvardu.

Autor smatra da dvije supersile, koje se u isto vrijeme natječu za prevlast, mogu surađivati u izgradnji sigurnijeg svijeta (AP)

Dok se američka administracija i Kongres bore da savladaju izazov koji danas predstavlja Kina, trebali bi razmisliti o lekcijama naučenim iz uspjeha Amerike da pobjedi u hladnom ratu sa Sovjetskim savezom, smatra Graham Allison, profesor na Harvardu i istaknuti analitičar.

U članku u Washington Postu Allison je upozorio da obje zemlje imaju nuklearno oružje kojim mogu uništiti jedna drugu u ratu. Međutim, nijedna od njih ne bi mogla pokrenuti takav napad a da ne izazove uzvratni odgovor koji bi, također, mogao dovesti do samouništenja.

Budući da živimo na maloj planeti gdje bi proizvodnja stakleničkih plinova u obje zemlje mogla učiniti život nepogodnim za sve, dva glavna zagađivača moraju pronaći načine za saradnju kako bi ograničili te emisije.

Prema tome, kaže Allison, moraju sarađivati kako bi spriječili situacije ili incidente koji bi ih uvukli u rat. Oni nemaju drugu alternativu nego upravljati rizicima na načine koji će sačuvati te prednosti.

Autor smatra da dvije supersile, koje se u isto vrijeme natječu za prevlast, mogu sarađivati u izgradnji sigurnijeg svijeta. Izjavio je da se to dogodilo i prije kada je John F. Kennedy u svom inauguracijskom govoru 1961. obećao da će “platiti bilo koju cijenu i snositi bilo kakav teret… kako bi osigurao opstanak i uspjeh slobode”.

Povratak na Bali

Dvije i po godine kasnije, u najvažnijem vanjskopolitičkom govoru u svojoj karijeri, održanom prije 60 godina, Kennedy je izjavio da bi u nadolazećim desetljećima prioritet Sjedinjenih Američkih Država u odnosima s Moskvom trebao biti ”pomoć da svijet postane siguran za raznolikost”.

Autor smatra da je prvi korak u stabilizaciji odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, koji su postali najgori otkako su službeno uspostavljeni prije skoro pola stoljeća, “povratak na Bali”, misleći pritom na oživljavanje dijaloga na visokom nivou koji se vodio između predsjednika Joea Bidena i njegovog kolege Xi Jinpinga na samitu G-20 u novembru.

Na tom sastanku su dvojica čelnika sastavila popis akcija koje bi mogli zajednički poduzeti u područjima kao što su klimatske promjene, javno zdravstvo, poljoprivreda i sigurnost hrane kako bi preokrenuli ovaj silazni trend.

No, te planove je prekinuo kineski špijunski balon iznad Sjedinjenih Američkih Država, otprilike sedmicu dana prije nego što je američki državni sekretar Anthony Blinken trebao posjetiti Peking.

U članku se zaključuje da su, kao što je bio slučaj između Sjedinjenih Američkih Država i Sovjetskog saveza, natjecanje i saradnja između Sjedinjenih Američkih Država i Kine neizbježni.

Međutim, Biden i Xi mogu pronaći način da izgrade dovoljno siguran svijet koji će omogućiti da se natjecanje između američke demokratije usmjerene na slobodu i autokratije predvođene strankom druge države nastavi mirno dovoljno dugo da jedna prevlada.

Izvor: Agencije