Švedska će izručiti Kurda, udovoljavajući uvjetima Turske za ulazak u NATO

Švedska će Turskoj izručiti pristalicu PKK-a koji je u matičnoj zemlji osuđen za šverc drogom, udovoljavajući de facto uvjetu koji joj je Ankara postavila za ulazak u NATO.

Švedski vrhovni sud je početkom juna presudio da nema nikakvih prepreka za izručenje Kurda i da Švedska ne krši ni švedske zakone niti Evropsku povelju o ljudskim pravima (Reuters - Ilustracija)

Švedska vlada je objavila da će Turskoj izručiti pristalicu Radničke stranke Kurdistana (PKK) koji je u matičnoj zemlji osuđen za šverc drogom, udovoljavajući de facto uvjetu koji joj je Ankara postavila za ulazak u NATO.

“Vlada je odlučila odobriti izručenje 35-godišnjeg turskog državljana”, saopćio je dužnosnik Ministarstva pravosuđa, prenosi Hina.

Taj 35-godišnjak Kurd je simpatizer PKK-a i Narodne demokratske stranke (HDP), a 2014. je u Turskoj osuđen na četiri i po godine zatvora nakon što je otkriven s torbom punom marihuane.

Nakon što je prema vlastitim tvrdnjama 2018. ranije pušten na slobodu zbog dobrog vladanja, otišao je u Švedsku. Tamo je uhapšen krajem augusta 2022. na zahtjev Ankare koja traži njegovo izručenje kako bi odslužio ostatak kazne.

Bez prepreka za izručenje

Švedski vrhovni sud je početkom juna presudio da nema nikakvih prepreka za njegovo izručenje i da Švedska ne krši ni švedske zakone niti Evropsku povelju o ljudskim pravima.

Kurd tvrdi da ga Ankara progoni samo zbog političkog angažmana, to jest promoviranja kurdskog pitanja.

Odluka švedskog suda donesena je nakon što je Recep Tayyip Erdogan u maju ponovno pobijedio na predsjedničkim izborima.

Turska 13 mjeseci blokira ulazak Švedske u NATO zbog popustljivosti prema kurdskim aktivistima na svome tlu.

Ankara traži više desetaka pristalica PKK-a koji žive u Švedskoj i koje smatra “teroristima”.

Izvor: Agencije