Sebastian Kurz suočen s novim optužbama za korupciju

Tužilaštvo ispituje Austrijski fond za integraciju zbog nedozvoljenog korištenja marketinškog budžeta javne ustanove, s namjerom da se unaprijedi Kurzova politička agenda.

Kurz, koji je u dva navrata bio kancelar Austrije, trenutno je pod istragom Tužilaštva za ekonomska pitanja i korupciju zbog navodnog podmićivanja različitih medija (EPA)

Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz suočava se s novim nizom optužbi za korupciju, vezano za izbornu kampanju i manipulaciju glasačkog tijela javnim novčanim sredstvima, prenosi Tanjug.

To se nadovezuje na tekuće istrage specijalnog tužioca vezano za korupciju i podmićivanje koje se vode protiv njega, prenosi Euractiv.

Kurz, koji je u dva navrata bio kancelar Austrije, trenutno je pod istragom Tužilaštva za ekonomska pitanja i korupciju zbog navodnog podmićivanja različitih medija, kako bi u zamjenu za izmjenu zakona dobio povoljno izvještavanje.

Sada Tužilaštvo ispituje Austrijski fond za integraciju zbog nedozvoljenog korištenja marketinškog budžeta javne ustanove s namjerom da se unaprijedi Kurzova politička agenda, objavio je magazin Profil.

Glasnogovornik bivšeg austrijskog kancelara je saopštio da su to “izmišljene optužbe koje nemaju nikakvo utemeljenje”.

Brojne korupcijske afere

Kurz je podnio ostavku na mjesto kancelara nakon početka istrage Tužilaštva u oktobru 2021.

Optužbe datiraju iz 2016. godine kada je još bio ministar vanjskih poslova.

Prema navodima Tužilaštva, Ministarstvo finansija je, također, koristilo novac od poreza da bi platilo ankete koje su u pozitivnom svjetlu prikazivale Kurza.

Ovo je jedna od nekoliko istraga o korupciji koje su pogodile Austriju proteklih godina, počevši od afere Ibiza, koja je dovela do pada vlade 2019. godine.

Kao rezultat toga Austrija je nastavila padati na Indeksu korupcije Transparency Internationala za 2022. godinu i nalazi se ispod 20. mjesta na listi najmanje korumpiranih zemalja, s najgorim rezultatom od 2014. godine, navodi briselski portal Euractiv.

Izvor: Agencije