Erdogan nepokolebljiv u podršci nezavisnosti sjevera Kipra

Turski predsjednik kaže da svaki dogovor na Kipru treba biti zasnovan na priznavanju otcijepljene držane kiparskih Turaka.

Kipar je podijeljen 1974. godine kada je Turska izvršila invaziju nakon državnog udara pristalica unije sa Grčkom (Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da svaki dogovor kojim se rješava gotovo pola stoljeća etničke podjele Kipra mora biti zasnovan na priznavanju otcijepljene države kiparskih Turaka u sjevernoj trećini tog otoka.

Izjave Erdogana o sjeveru Kipra, nakon ponovnog izbora za predsjednika prošlog mjeseca, nisu nove i sugerišu da politika Ankare prema Kipru ostaje nepokolebljiva, uprkos međunarodnoj osudi prijedloga sporazuma o dvije suverene države, što je u suprotnosti sa rezolucijama Ujedinjenih naroda, koje pozivaju na jedinstven federalni Kipar, prenio je Tanjug, pozivajući se na AP.

“Niko ne može podnijeti gubitak još 50 godina, a jedini način za povratak za pregovarački sto je priznavanje Turske republike Sjeverni Kipar”, rekao je Erdogan.

Ovo, pored ostalog, urušava nade koje gaji međunarodno priznata kiparska vlada o brzom povratku u pregovore, iako je glasnogovornik predsjednika Nikosa Anastasijadesa rekao da će “Erdoganu biti suđeno na osnovu njegovih djela, a ne njegovih riječi”.

Nezavisnost priznala samo Turska

Kipar je podijeljen 1974. godine kada je Turska izvršila invaziju nakon državnog udara pristalica unije sa Grčkom.

Kiparski Turci proglasili su nezavisnost skoro deceniju kasnije, ali to je priznala samo Turska, koja na sjeveru ima više od 35.000 vojnika i mnogo naoružanja.

Mirovni pregovori pod vodstvom UN-a nisu riješili spor, a najnovija runda u julu 2017. prekinuta je zbog insistiranja Turske na održavanju prava na vojnu intervenciju i stalnog prisustva trupa prema bilo kojem novom aranžmanu.

Još jedan kamen spoticanja bilo je odbijanje kiparskih Grka da prihvate zahtjev kiparskih Turaka za pravo veta na sve odluke vlade na saveznom nivou.

Izvor: Agencije