Socijalni radnici: Djeca spašena u kolumbijskoj prašumi se oporavljaju

Četvero djece spašene iz džungle nakon pada aviona ‘dobrog su raspoloženja’ dok se rođaci bore za starateljstvo nad njima, kažu socijalni radnici.

Djeca su pronađena gladna i dehidrirana pet sedmica nakon nestanka u džungli

Četvero djece spašene u kolumbijskoj Amazoni nakon što su 40 dana lutali džunglom poslije pada aviona pokazuju “zadovoljavajući” oporavak, rekli su dužnosnici socijalne pomoći, dok se pojavljuju izvještaji o borbi za starateljstvo nad braćom i sestrama.

Četvero djece domorodaca Huitoto – Lesly, Soleiny, Tien Noriel i Cristin – u dobi od 13, devet, pet i jednu godinu, primljeni su na liječenje u vojnoj bolnici u kolumbijskom glavnom gradu Bogoti otkako su pronađeni gladni i dehidrirani u petak, pet sedmica nakon nestanka u džungli.

Njihova je majka poginula u nesreći, a život su također izgubili pilot i još jedan odrasli putnik.

Adriana Velasquez iz kolumbijskog Instituta za dobrobit porodica rekla je da su djeca bila “dobrog raspoloženja”.

“Bojali su, crtali. Vole razgovarati”, rekla je.

Starija braća i sestre borili su se s groznicom, rekla je Velasquezina kolegica Astrid Caceres za kolumbijski W Radio, dok su Tiena Noriela nadzirali zbog moguće reakcije na nešto što je pojeo.

Tien Noriel je bio preslab da hoda u trenutku kada su spasioci pronašli četvoro djece nakon pretraživanja više od 2.600 kilometara džungle samo da bi ih otkrili nekih pet kilometara od olupine malog aviona.

Borba za nasljedstvo nad djecom

General Pedro Sanchez, koji je vodio potragu kao načelnik vojne Komande za specijalne operacije, rekao je da su spasioci u nekoliko navrata prošli unutar 20 do 50 metara od mjesta gdje su djeca pronađena, ali su ih promašili.

Najmlađa od braće i sestara ostaje na intenzivnoj njezi “ne zbog nekog ozbiljnog stanja, već zbog pažljivijeg nadzora zbog svoje dobi”, rekla je Caceres.

Očekuje se da će djeca ostati u bolnici još dvije do tri sedmice.

Caceres je rekla da je djeci dodijeljen službenik na slučaju na zahtjev njihovih baka i djedova po majci koji se bore za starateljstvo nad njima s ocem dvoje najmlađe djece.

“Razgovarat ćemo, istražiti, naučiti nešto o situaciji”, rekla je Caceres, dodajući da agencija nije isključila mogućnost da su oni i njihova majka doživjeli porodično zlostavljanje.

“U ovom trenutku najvažnije je zdravlje djece, koje nije samo fizičko nego i emocionalno, na način na koji ih emocionalno pratimo”, rekla je.

U nedjelju je djed Narciso Mucutuy optužio Manuela Ranoquea da je pretukao njegovu kćer, Magdalenu Mucuty, rekavši novinarima da su se djeca znala skrivati u šumi tokom tučnjava.

Ranoque je priznao novinarima da je bilo problema kod kuće, ali je to okarakterizirao kao privatnu porodičnu stvar, a ne kao “trač za cijeli svijet”.

Ranoque je rekao da mu nije dopušteno vidjeti dvoje najstarije djece u bolnici. Caceres je odbila komentirati zašto je to tako.

Izvor: Agencije