‘Vjenčanje ili sprovod?’: Talibani zabranjuju muziku u dvoranama za vjenčanja u Kabulu

Talibani su uveli strogu zabranu muzike u dvoranama za vjenčanja u Kabulu, tvrdeći da je ona u suprotnosti s učenjima islama.

Muzičar pokriva lice kako bi zaštitio svoj identitet dok pokazuje svoje muzičke instrumente koje su polomili talibani [Hussein Malla/AP]

Talibanska vjerska policija pretraživat će dvorane za vjenčanja u Kabulu u Afganistanu kako bi provela zabranu puštanja muzike za koju kažu da je u suprotnosti s islamskim pravilima, stoji u novinskom izvještaju.

U saopćenju na internetu, Ministarstvo za propagiranje vrline i sprečavanje poroka u nedjelju je objavilo da su vlasnici dvorana dobili upute da više nije dopuštena muzika na svadbama, izvijestila je njemačka agencija dpa.

Prošle su godine talibani savjetovali vlasnicima firmi da izbjegavaju muziku na javnim okupljanjima, no ta se odluka nije uvelike provodila.

“Ako na vjenčanju nema glazbe, koja je onda razlika između ceremonije vjenčanja i ceremonije sprovoda?” pitao je upravitelj dvorane za svečanosti u glavnom gradu Afganistana, tokom razgovora  za dpa. Njegovo je ime nije objavljeno iz sigurnosnih razloga.

Nakon povratka talibana na vlast u avgustu 2021, mnogi umjetnici i muzičari pobjegli su iz Afganistana i zatražili azil u zapadnim zemljama.

‘Samo ljudski glas treba proizvoditi muziku’

Talibani smatraju da je muzika protiv učenja islama. Prema strogom tumačenju te skupine, samo ljudski glas treba proizvoditi muziku – i samo u slavu Boga.

Talibani su zabranili desetke naizgled bezazlenih aktivnosti u Afganistanu tokom svoje vladavine od 1996. do 2001, uključujući puštanje zmajeva, gledanje TV sapunica, otmjene frizure i puštanje muzike.

Iako su se takve zabave vratile nakon što je invazija pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država svrgnula naoružanu grupu, nakon povratka talibana na vlast, represije su se ponovno povećale.

Afganistanske žene i djevojke suočene su s najvećim brojem ograničenja, uključujući zabranu pohađanja srednjih škola i univerziteta, kao i obavljanja mnogih vrsta poslova.

U aprilu je zatvorena radio stanica koju su vodile žene na sjeveroistoku Afganistana jer je, prema talibanskim dužnosnicima, puštala muziku tokom ramazana, za što je Moezuddin Ahmadi, direktor informisanja i kulture u pokrajini Badakhshan, rekao da krši “zakone i propise Islamskog Emirata”.

Izvor: Agencije