Boris Johnson podnio ostavku na mjesto zastupnika u parlamentu

Bivši premijer je u petak najavio povlačenje, zbog postupka koji protiv njega vodi parlamentarni Odbor za privilegije.

Boris Honson je u maju 2022. godine, kada je Britanija uvela lockdown zbog COVID-19, pozivao goste u baštu Downing Streeta na zabave (EPA)

Bivši britanski premijer Boris Johnson formalno je podnio ostavku na mjesto člana Donjeg doma britanskog parlamenta, saopštio je Parlamentarni odbor, piše Guardian.

Jonhson, član Konzervativne stranke, prihvatio je mjesto krunskog upravnika Chiltern Hundredsa, navodi se u saopštenju, malo zamršenog procesa u okviru kojeg zastupnici daju ostavke.

Chiltern Hundreds je drevna administrativna oblast u Buckinghamshireu u Engleskoj, koja se djelimično nalazi unutar brda Chiltern.

“Taking the Chiltern Hundreds” odnosi se na jednu od pravnih fikcija koje su korištene da bi se izvršila ostavka iz britanskog Donjeg doma.

Pozivao goste na zabave tokom lockdowna

Jonhson je u petak najavio da se povlači iz parlamenta, zbog postupka koji protiv njega vodi parlamentarni Odbor za privilegije, u kojem se navodi da je bivši premijer u maju 2022. godine, kada je Britanija uvela lockdown zbog COVID-19, pozivao goste u baštu Downing Streeta na zabave.

Bivši premijer je rekao da je dobio pismo od Komiteta za privilegije u kojem je, kako je rekao, “jasno da su odlučni da iskoriste postupak protiv mene da me otjeraju iz parlamenta”.

”Većina članova Komiteta već je izrazila predrasude o mojoj krivici prije nego što su i vidjeli dokaze. U retrospektivi, bilo je naivno od mene da mislim da bi njihovi postupci mogli biti iole korisni ili pošteni”, rekao je Johnson.

Izvor: Agencije