Kina poziva na ‘oprez’ zbog širenja NATO-a u Aziju

Peking je komentirao najavu širenja Alijanse na Istok, nakon informacije da Savez planira uspostaviti ured u Japanu kako bi olakšao konsultacije sa saveznicima u regiji.

Mao Ning je rekla da je Azija 'obećavajući kontinent za saradnju i razvoj i da ne bi trebao biti arena za geopolitičku borbu' (Reuters)

Kina je u četvrtak saopćila kako je potreban “veliki oprez” zbog širenja NATO-a na istok, nakon najave da Savez planira uspostaviti ured u Japanu kako bi olakšao konsultacije sa saveznicima u regiji.

NATO planira otvoriti prvi ured za vezu u Aziji, u Japanu, kako bi olakšao razgovore sa sigurnosnim partnerima kao što su Južna Koreja, Australija i Novi Zeland, imajući na umu geopolitičke izazove koje predstavljaju Kina i Rusija, prenosi Hina.

Glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Mao Ning rekla je da je Azija “obećavajući kontinent za saradnju i razvoj i da ne bi trebao biti arena za geopolitičku borbu”.

NATO ured u Tokiju iduće godine

“Kontinuirano širenje NATO-a na istok prema azijsko-pacifičkom prostoru, miješanje u regionalna pitanja, pokušaji uništavanja regionalnog mira i stabilnosti i poticanje blokovske konfrontacije zahtijevaju veliki oprez u zemljama u regiji”, kazala je Mao na konferenciji za novinare u Pekingu.

NATO ured trebao bi biti otvoren sljedeće godine u Tokiju.

Glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu rekla je da Savez neće ulaziti u detalje razgovora NATO saveznika.

“NATO ima urede i sporazume o vezi s brojnim međunarodnim organizacijama i partnerskim zemljama, a saveznici redovno procjenjuju te sporazume kako bi osigurali da najbolje služe potrebama i NATO-a i naših partnera”, izjavila je.

Lungescu je dodala kako NATO ima blisko partnerstvo s Japanom, koje kontinuirano raste.

Izvor: Agencije